MRI

Opis rasy

MRI (Moza Ren Issel)

Symbol polski RW

Typ użytkowania: mleczno-mięsny

Rasa ta powstała w południowo-wschodniej i wschodniej części Holandii w zlewni rzek Mozy (Maas), Ren (Rijn) i Issel (Ijssel). Celem było stworzenie rasy bydła, którą można wykorzystać zarówno do produkcji mleka, jak i wołowiny. W Holandii obecnie jest 35 tys. szt. bydła tej rasy. Bydło zostało zarejestrowane po raz pierwszy w 1874 w Nederlands Rundvee Syndicaat (NRS) i zostało uznana za rasę w 1905 roku. Podobna rasa została zarejestrowana w Niemczech jako Rotbunt. Bydło MRI po raz pierwszy importowano do Wielkiej Brytanii i Irlandii w 1970 roku w ramach programu hodowlanego w celu poprawy bydła rasy Shorthorn. 

Umaszczenie czerwono-białe.

Średnia wysokość w kłębie buhajów to 140 cm przy wadze 1000 kg, a krów 130 cm przy wadze 650 kg.

Zwierzęta są mocnej budowy, średniej wielkości, o dobrej długości i głębokości ciała. Bardzo dobre umięśnienie, szczególnie w górnej i tylnej części ciała. Bydło rasy MRI charakteryzuje się mocnymi, elastycznymi nogami i racicami, co przekłada się na możliwość żerowania w różnorodnych warunkach, w tym w górach. Daje dobre wyniki nawet przy żywieniu paszą z wysoką zawartością błonnika.

Krowy o dobrej płodności, okres ciąży dość krótki, 7-10 dni krótszy niż u bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Średnia waga urodzeniowa cieląt to 35 kg.

Bardzo dobra  jest wydajność rzeźna i jakość mięsa.

Rasa znana jest z dobrej produkcji mleka (średnia produkcja mleka 8000 kg, 4,3% tłuszczu, 3,5% białka w warunkach europejskich). Białko zawiera  Kappa-kazeinę typu  B, dzięki czemu mleko idealnie nadaje się do produkcji sera.

W Nowej Zelandii w stadach mlecznych MRI były zazwyczaj wykorzystywane w pierwszym lub drugim krzyżowaniu do poprawy płodności i stanu zdrowia, jak również produkcji białka w mleku. Hodowcy zaobserwowali też zmniejszenie częstości występowania mastitis u tych mieszańców.

Zalety:

- rasa podwójnie użytkowa - dobre wydajności na poziomie 8 tys. kg mleka, a przy tym bardzo dobra wydajność rzeźna

- czerwone umaszczenie

- najmocniejsze racice wśród wszystkich ras bydła mlecznego

- bardzo mocne, dobrze zbudowane i ułożone nogi

- łatwe porody

- łatwe w utrzymaniu

- mocne wymiona i wiązadła, zawieszenia wymienia przesunięte do przodu

MRI (Moza Ren Issel)

Symbol polski RW

Typ użytkowania: mleczno-mięsny

Rasa ta powstała w południowo-wschodniej i wschodniej części Holandii w zlewni rzek Mozy (Maas), Ren (Rijn) i Issel (Ijssel). Celem było stworzenie rasy bydła, którą można wykorzystać zarówno do produkcji mleka, jak i wołowiny. W Holandii obecnie jest 35 tys. szt. bydła tej rasy. Bydło zostało zarejestrowane po raz pierwszy w 1874 w Nederlands Rundvee Syndicaat (NRS) i zostało uznana za rasę w 1905 roku. Podobna rasa została zarejestrowana w Niemczech jako Rotbunt. Bydło MRI po raz pierwszy importowano do Wielkiej Brytanii i Irlandii w 1970 roku w ramach programu hodowlanego w celu poprawy bydła rasy Shorthorn. 

Umaszczenie czerwono-białe.

Średnia wysokość w kłębie buhajów to 140 cm przy wadze 1000 kg, a krów 130 cm przy wadze 650 kg.

Zwierzęta są mocnej budowy, średniej wielkości, o dobrej długości i głębokości ciała. Bardzo dobre umięśnienie, szczególnie w górnej i tylnej części ciała. Bydło rasy MRI charakteryzuje się mocnymi, elastycznymi nogami i racicami, co przekłada się na możliwość żerowania w różnorodnych warunkach, w tym w górach. Daje dobre wyniki nawet przy żywieniu paszą z wysoką zawartością błonnika.

Krowy o dobrej płodności, okres ciąży dość krótki, 7-10 dni krótszy niż u bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Średnia waga urodzeniowa cieląt to 35 kg.

Bardzo dobra  jest wydajność rzeźna i jakość mięsa.

Rasa znana jest z dobrej produkcji mleka (średnia produkcja mleka 8000 kg, 4,3% tłuszczu, 3,5% białka w warunkach europejskich). Białko zawiera  Kappa-kazeinę typu  B, dzięki czemu mleko idealnie nadaje się do produkcji sera.

W Nowej Zelandii w stadach mlecznych MRI były zazwyczaj wykorzystywane w pierwszym lub drugim krzyżowaniu do poprawy płodności i stanu zdrowia, jak również produkcji białka w mleku. Hodowcy zaobserwowali też zmniejszenie częstości występowania mastitis u tych mieszańców.

Zalety:

- rasa podwójnie użytkowa - dobre wydajności na poziomie 8 tys. kg mleka, a przy tym bardzo dobra wydajność rzeźna

- czerwone umaszczenie

- najmocniejsze racice wśród wszystkich ras bydła mlecznego

- bardzo mocne, dobrze zbudowane i ułożone nogi

- łatwe porody

- łatwe w utrzymaniu

- mocne wymiona i wiązadła, zawieszenia wymienia przesunięte do przodu

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl