Chianina

Opis rasy

Chianina (czyt. kjanina)

Symbol polski CA

Typ użytkowania: mięsny

Rasa bydła Chianina jest jedną z najstarszych ras na świecie, znana była już przed nasza erą. Pochodzi z centralno-zachodnich Włoch. Chianina jest największą rasą bydła na świecie. Nazwa rasy pochodzi od doliny Chiana, położonej w prowincji Toskania. Na początku zwierzęta te służyły jako siła pociągowa, po wprowadzeniu mechanizacji w rolnictwie zaczęto prowadzić selekcję w kierunku mięsnym, nacisk kładziono na przyrosty dobowe. W ostatnich latach zalety rasy Chianina docenili hodowcy z USA i Kanady. Bydło to odegrało dużą rolę w ulepszaniu takich ras jak: Romagnola, Marchigiana, Włoska Podolica, Maremmana i Modicana. Krzyżówka Chianina z Brown Swiss wzięła udział w stworzeniu rasy Pisana.

Bydło rasy Chianina ma krótką sierść, umaszczenie białe do stalowo-szarego. Skóra, śluzawica, końce rogów, kopyta i kiść ogonowa są czarno pigmentowane. Rogi u dorosłych sztuk są małe i skierowane do przodu. Cielęta rodzą się czerwone i takie pozostają do piątego miesiąca życia. Rasa ta należy do najwyższych ras bydła hodowlanego, wysokość krów w kłębie to 150-170 cm i waga od 800 do 1000 kg. Buhaje mają  165-180 cm i ważą od 1150 do 1280 kg. W 1955 roku byk tej rasy o nazwie Donetto osiągnął wagę 1740 kg. Zdarza się, że pojedyncze sztuki tej rasy dochodzą do 190 cm w kłębie. Bydło Chianina ma długie nogi i twarde kopyta. Sztuki są bardzo dobrze umięśnione, bez tkanki tłuszczowej.

Rasa Chianina jest rasą późno dojrzewającą. Pierwsze wycielenia następują w 36 miesiącu życia. Dopiero 6-letnie osobniki kończą swój rozwój somatyczny. Porody są bardzo łatwe ze względu na małe głowy cieląt. Średnia waga oseska po urodzeniu wynosi 45-50 kg. Przyrosty dobowe są jedne z najwyższych w rasach mięsnych i osiągają 2000 g na dobę. Wydajności rzeźna rasy Chianina jest na poziomie 62-70%. Mięso cechuje się widoczną marmurkowatością, jest soczyste i chude. Krowy posiadają małe wymiona, mleko zaspokaja jedynie potrzeby cielęcia. Jest to bydło odporne na wysokie temperatury i nasłonecznienie.

Chianina (czyt. kjanina)

Symbol polski CA

Typ użytkowania: mięsny

Rasa bydła Chianina jest jedną z najstarszych ras na świecie, znana była już przed nasza erą. Pochodzi z centralno-zachodnich Włoch. Chianina jest największą rasą bydła na świecie. Nazwa rasy pochodzi od doliny Chiana, położonej w prowincji Toskania. Na początku zwierzęta te służyły jako siła pociągowa, po wprowadzeniu mechanizacji w rolnictwie zaczęto prowadzić selekcję w kierunku mięsnym, nacisk kładziono na przyrosty dobowe. W ostatnich latach zalety rasy Chianina docenili hodowcy z USA i Kanady. Bydło to odegrało dużą rolę w ulepszaniu takich ras jak: Romagnola, Marchigiana, Włoska Podolica, Maremmana i Modicana. Krzyżówka Chianina z Brown Swiss wzięła udział w stworzeniu rasy Pisana.

Bydło rasy Chianina ma krótką sierść, umaszczenie białe do stalowo-szarego. Skóra, śluzawica, końce rogów, kopyta i kiść ogonowa są czarno pigmentowane. Rogi u dorosłych sztuk są małe i skierowane do przodu. Cielęta rodzą się czerwone i takie pozostają do piątego miesiąca życia. Rasa ta należy do najwyższych ras bydła hodowlanego, wysokość krów w kłębie to 150-170 cm i waga od 800 do 1000 kg. Buhaje mają  165-180 cm i ważą od 1150 do 1280 kg. W 1955 roku byk tej rasy o nazwie Donetto osiągnął wagę 1740 kg. Zdarza się, że pojedyncze sztuki tej rasy dochodzą do 190 cm w kłębie. Bydło Chianina ma długie nogi i twarde kopyta. Sztuki są bardzo dobrze umięśnione, bez tkanki tłuszczowej.

Rasa Chianina jest rasą późno dojrzewającą. Pierwsze wycielenia następują w 36 miesiącu życia. Dopiero 6-letnie osobniki kończą swój rozwój somatyczny. Porody są bardzo łatwe ze względu na małe głowy cieląt. Średnia waga oseska po urodzeniu wynosi 45-50 kg. Przyrosty dobowe są jedne z najwyższych w rasach mięsnych i osiągają 2000 g na dobę. Wydajności rzeźna rasy Chianina jest na poziomie 62-70%. Mięso cechuje się widoczną marmurkowatością, jest soczyste i chude. Krowy posiadają małe wymiona, mleko zaspokaja jedynie potrzeby cielęcia. Jest to bydło odporne na wysokie temperatury i nasłonecznienie.

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl