Dexter

Opis rasy

DEXTER

Symbol polski DR

Typ użytkowania: mięsny

Rasa Dexter wywodzi się z Irlandii z czarnego bydła hodowanego jeszcze przez Celtów. Pierwsz udokumentowana informacja o rasie pochodzi z 1776 roku. Nazwę swoją wzięła od nazwiska hodowcy Mr. Dextera, który postanowił wyhodować małe, krótkonogie bydło przydatne do produkcji mleka i mięsa. Aby to osiągnąć wybierał najmniejsze, o krótkim nogach osobniki. Prawdopodobnie wykorzystywał w tym celu osobniki z anomalią genetyczną zwaną achondroplazją. Prowadzi ona do nieprawidłowo kostnienia śródchrzęstnego już na etapie życia płodowego, co prowadzi do zaburzeń rozwoju niektórych kości i karłowatości zwierzęcia. Pierwsze księgi hodowlane założono w 1887 roku w Irlandii.

Umaszczenie jest czarne lub czerwone jednolite. Dopuszczalne są drobne odznaki w okolicy wymienia ale odznaki ma kończynach i mostku są podczas wystaw hodowlanych oceniane ujemnie.

Bydło tej rasy charakteryzuje krótka i szeroka głowa z szerokim międzyrożem. Szyja jest krótka i gruba, trzymana na poziomie linii grzbietowej. Rogi są krótkie i niezbyt grube, łopatki dobrze umięśnione, sierść niezbyt cienka, ale aksamitna i miękka. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 107 cm (nie może przekraczać 110 cm), a krów - 102 cm. Masa ciała buhajów 3-letnich wynosi 410 kg, a krów - 360 kg. Pierwsze wycielenia wystęują w 24-27 miesiącu zycia jałówki.

Pozyskiwane mięso jest chude, doskonałej jakości. Wydajność mleczna to 2200-2500 kg o zawartości tłuszczu 4,3% i białka 3,5%.

Dexter to rasa długowieczna, opłacalna w chowie, gdyż ze względu na niewielkie rozmiary nie wymaga dużych ilości paszy. Mają łagodne, przyjazne usposobienie. Są bardzo inteligentne i podatne na tresurę.

DEXTER

Symbol polski DR

Typ użytkowania: mięsny

Rasa Dexter wywodzi się z Irlandii z czarnego bydła hodowanego jeszcze przez Celtów. Pierwsz udokumentowana informacja o rasie pochodzi z 1776 roku. Nazwę swoją wzięła od nazwiska hodowcy Mr. Dextera, który postanowił wyhodować małe, krótkonogie bydło przydatne do produkcji mleka i mięsa. Aby to osiągnąć wybierał najmniejsze, o krótkim nogach osobniki. Prawdopodobnie wykorzystywał w tym celu osobniki z anomalią genetyczną zwaną achondroplazją. Prowadzi ona do nieprawidłowo kostnienia śródchrzęstnego już na etapie życia płodowego, co prowadzi do zaburzeń rozwoju niektórych kości i karłowatości zwierzęcia. Pierwsze księgi hodowlane założono w 1887 roku w Irlandii.

Umaszczenie jest czarne lub czerwone jednolite. Dopuszczalne są drobne odznaki w okolicy wymienia ale odznaki ma kończynach i mostku są podczas wystaw hodowlanych oceniane ujemnie.

Bydło tej rasy charakteryzuje krótka i szeroka głowa z szerokim międzyrożem. Szyja jest krótka i gruba, trzymana na poziomie linii grzbietowej. Rogi są krótkie i niezbyt grube, łopatki dobrze umięśnione, sierść niezbyt cienka, ale aksamitna i miękka. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 107 cm (nie może przekraczać 110 cm), a krów - 102 cm. Masa ciała buhajów 3-letnich wynosi 410 kg, a krów - 360 kg. Pierwsze wycielenia wystęują w 24-27 miesiącu zycia jałówki.

Pozyskiwane mięso jest chude, doskonałej jakości. Wydajność mleczna to 2200-2500 kg o zawartości tłuszczu 4,3% i białka 3,5%.

Dexter to rasa długowieczna, opłacalna w chowie, gdyż ze względu na niewielkie rozmiary nie wymaga dużych ilości paszy. Mają łagodne, przyjazne usposobienie. Są bardzo inteligentne i podatne na tresurę.

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl