Parthenais

Opis rasy

PARTHENAIS

Synonimy: rasa parteneska, La race Parthenaise

Symbol polski PT

Typ użytkowania: mięsny

Rasa wywodzi się z lokalnych odmian hodowanych w zachodniej Francji od Bretanii do Charente, pomiędzy rzekami Loarą a Gironde. Jej nazwa powstała na cześć miasta Parthenay, w którego okolicach były najlepsze osobniki tej rasy. Po zdobyciu pierwszej nagrody na krajowym pokazie bydła w Paryżu w 1856 znacznie wzrosła jej popularność. Księga zarodowa powstała w 1893 roku. Na przełomie wieku Parthenais liczyła milion osobników ale po około 1930  rasa została zastąpiona rasą fryzyjską, normandzką i Charolaise, tak że w 1940 roku pozostało tylko 415 000 sztuk. Ostatnio rasa zyskała ponownie popularność i została eksportowana do Wielkiej Brytanii. Pierwotnie rasa ta była potrójnie użytkowa, na mięso, masło jako najważniejszy produkt mleczny oraz wykorzystywana jako siła pociągowa.

Krowy są charakterystycznie umaszczone – są pszeniczne do brązowawego, z szaro-blond włosami wokół oczu i kufy, na wewnętrznej stronie uszu, wzdłuż linii wewnętrznej nóg. Buhaje są ciemniejsze czerwono-brązowe z pierścieniem czarnych włosów wokół oczu.

Krowy mają 135 cm w kłębie, średnia waga 750-1000 kg, podczas gdy buhaje mają 140-150 cm, a masę 1000-1300 kg.

Jest to rasa średnio-wcześnie dojrzewająca, jałówki cielą się w wieku 28-36 miesięcy.

Dobowe przyrosty opasów wynoszą nawet 1750 g. Tuczone woły są wysyłane do uboju w wieku 18-22 miesięcy w wadze 700 kg, wydajność rzeźna to ok. 67%.

Wydajność mleka jest niska i wynosi 2000 kg w okresie laktacji ale zawartość tłuszczu jest wysoka, bo 4 do 5 %.

Zalety:

- wysoka wartość rzeźna o wysokim procencie szlachetnych mięs do grillowania, które znajduje dobre rynki zbytu wśród "wysokiej klasy" restauracji

- wybitna muskulatura

- mięso cenione za walory smakowe: delikatność, kruchość i soczystość miąższu


Mięso wysokiej jakości, chude, o niezrównanym, niepowtarzalnym smaku i delikatności dzięki drobnym włóknom mięśniowym, a także soczystości i zaletom marmurkowania. W tuszy znajduje się tylko 8,8% tłuszczu, a zawartość mięsa netto wynosi 77%, z czego 41,25% to kawałki bardzo wysokiej jakości.
Wołowina Parthenais to zdrowa opcja. Ponieważ ludzie zwracają się bardziej ku zdrowemu trybowi życia i zdrowej diecie, zapotrzebowanie na dobrą zdrową żywność jest silniejsze niż kiedykolwiek. Parthenais oferuje coś, czego nie oferuje żadna inna rasa bydła, ma niższy poziom cholesterolu niż kurczak! 


PARTHENAIS

Synonimy: rasa parteneska, La race Parthenaise

Symbol polski PT

Typ użytkowania: mięsny

Rasa wywodzi się z lokalnych odmian hodowanych w zachodniej Francji od Bretanii do Charente, pomiędzy rzekami Loarą a Gironde. Jej nazwa powstała na cześć miasta Parthenay, w którego okolicach były najlepsze osobniki tej rasy. Po zdobyciu pierwszej nagrody na krajowym pokazie bydła w Paryżu w 1856 znacznie wzrosła jej popularność. Księga zarodowa powstała w 1893 roku. Na przełomie wieku Parthenais liczyła milion osobników ale po około 1930  rasa została zastąpiona rasą fryzyjską, normandzką i Charolaise, tak że w 1940 roku pozostało tylko 415 000 sztuk. Ostatnio rasa zyskała ponownie popularność i została eksportowana do Wielkiej Brytanii. Pierwotnie rasa ta była potrójnie użytkowa, na mięso, masło jako najważniejszy produkt mleczny oraz wykorzystywana jako siła pociągowa.

Krowy są charakterystycznie umaszczone – są pszeniczne do brązowawego, z szaro-blond włosami wokół oczu i kufy, na wewnętrznej stronie uszu, wzdłuż linii wewnętrznej nóg. Buhaje są ciemniejsze czerwono-brązowe z pierścieniem czarnych włosów wokół oczu.

Krowy mają 135 cm w kłębie, średnia waga 750-1000 kg, podczas gdy buhaje mają 140-150 cm, a masę 1000-1300 kg.

Jest to rasa średnio-wcześnie dojrzewająca, jałówki cielą się w wieku 28-36 miesięcy.

Dobowe przyrosty opasów wynoszą nawet 1750 g. Tuczone woły są wysyłane do uboju w wieku 18-22 miesięcy w wadze 700 kg, wydajność rzeźna to ok. 67%.

Wydajność mleka jest niska i wynosi 2000 kg w okresie laktacji ale zawartość tłuszczu jest wysoka, bo 4 do 5 %.

Zalety:

- wysoka wartość rzeźna o wysokim procencie szlachetnych mięs do grillowania, które znajduje dobre rynki zbytu wśród "wysokiej klasy" restauracji

- wybitna muskulatura

- mięso cenione za walory smakowe: delikatność, kruchość i soczystość miąższu


Mięso wysokiej jakości, chude, o niezrównanym, niepowtarzalnym smaku i delikatności dzięki drobnym włóknom mięśniowym, a także soczystości i zaletom marmurkowania. W tuszy znajduje się tylko 8,8% tłuszczu, a zawartość mięsa netto wynosi 77%, z czego 41,25% to kawałki bardzo wysokiej jakości.
Wołowina Parthenais to zdrowa opcja. Ponieważ ludzie zwracają się bardziej ku zdrowemu trybowi życia i zdrowej diecie, zapotrzebowanie na dobrą zdrową żywność jest silniejsze niż kiedykolwiek. Parthenais oferuje coś, czego nie oferuje żadna inna rasa bydła, ma niższy poziom cholesterolu niż kurczak! 

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl