Parthenais

Opis rasy

PARTHENAIS

Synonimy: rasa parteneska, La race Parthenaise

Symbol polski PT

Typ użytkowania: mięsny

Rasa wywodzi się z lokalnych odmian hodowanych w zachodniej Francji od Bretanii do Charente, pomiędzy rzekami Loarą a Gironde. Jej nazwa powstała na cześć miasta Parthenay, w którego okolicach były najlepsze osobniki tej rasy. Po zdobyciu pierwszej nagrody na krajowym pokazie bydła w Paryżu w 1856 znacznie wzrosła jej popularność. Księga zarodowa powstała w 1893 roku. Na przełomie wieku Parthenais liczyła milion osobników ale po około 1930  rasa została zastąpiona rasą fryzyjską, normandzką i Charolaise, tak że w 1940 roku pozostało tylko 415 000 sztuk. Ostatnio rasa zyskała ponownie popularność i została eksportowana do Wielkiej Brytanii. Pierwotnie rasa ta była potrójnie użytkowa, na mięso, masło jako najważniejszy produkt mleczny oraz wykorzystywana jako siła pociągowa.

Krowy są charakterystycznie umaszczone – są pszeniczne do brązowawego, z szaro-blond włosami wokół oczu i kufy, na wewnętrznej stronie uszu, wzdłuż linii wewnętrznej nóg. Buhaje są ciemniejsze czerwono-brązowe z pierścieniem czarnych włosów wokół oczu.

Krowy mają 135 cm w kłębie, średnia waga 650-800 kg, podczas gdy buhaje mają 140-150 cm, a masę 950-1200 kg.

Jest to rasa średnio-wcześnie dojrzewająca, jałówki cielą się w wieku 28-36 miesięcy.

Buhaje są rzadko chowane dłużej niż 1 rok, ponieważ dorosłe są bardzo agresywne. Dobowe przyrosty opasów wynoszą około 1250 g. Tuczone woły są wysyłane do uboju w wieku 18-22 miesięcy w wadze 700 kg, wydajność rzeźna to ok. 67%..

Wydajność mleka jest niska i wynosi 2000 kg w okresie laktacji ale zawartość tłuszczu jest wysoka, bo 4 do 5 %.

Zalety:

- wysoka wartość rzeźna

- wybitna muskulatura


PARTHENAIS

Synonimy: rasa parteneska, La race Parthenaise

Symbol polski PT

Typ użytkowania: mięsny

Rasa wywodzi się z lokalnych odmian hodowanych w zachodniej Francji od Bretanii do Charente, pomiędzy rzekami Loarą a Gironde. Jej nazwa powstała na cześć miasta Parthenay, w którego okolicach były najlepsze osobniki tej rasy. Po zdobyciu pierwszej nagrody na krajowym pokazie bydła w Paryżu w 1856 znacznie wzrosła jej popularność. Księga zarodowa powstała w 1893 roku. Na przełomie wieku Parthenais liczyła milion osobników ale po około 1930  rasa została zastąpiona rasą fryzyjską, normandzką i Charolaise, tak że w 1940 roku pozostało tylko 415 000 sztuk. Ostatnio rasa zyskała ponownie popularność i została eksportowana do Wielkiej Brytanii. Pierwotnie rasa ta była potrójnie użytkowa, na mięso, masło jako najważniejszy produkt mleczny oraz wykorzystywana jako siła pociągowa.

Krowy są charakterystycznie umaszczone – są pszeniczne do brązowawego, z szaro-blond włosami wokół oczu i kufy, na wewnętrznej stronie uszu, wzdłuż linii wewnętrznej nóg. Buhaje są ciemniejsze czerwono-brązowe z pierścieniem czarnych włosów wokół oczu.

Krowy mają 135 cm w kłębie, średnia waga 650-800 kg, podczas gdy buhaje mają 140-150 cm, a masę 950-1200 kg.

Jest to rasa średnio-wcześnie dojrzewająca, jałówki cielą się w wieku 28-36 miesięcy.

Buhaje są rzadko chowane dłużej niż 1 rok, ponieważ dorosłe są bardzo agresywne. Dobowe przyrosty opasów wynoszą około 1250 g. Tuczone woły są wysyłane do uboju w wieku 18-22 miesięcy w wadze 700 kg, wydajność rzeźna to ok. 67%..

Wydajność mleka jest niska i wynosi 2000 kg w okresie laktacji ale zawartość tłuszczu jest wysoka, bo 4 do 5 %.

Zalety:

- wysoka wartość rzeźna

- wybitna muskulatura


Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl