Maine Anjou

Opis rasy

MAINE-ANJOU (czyt. men anżu)

synonimy: Rouge des Prés

Symbol polski MA

Typ użytkowania: mięsny

Rasa pochodzi z północno-zachodniej części Francji, została wyhodowana w roku 1960 w wyniku krzyżowania twórczego kilku ras bydła: dużego ciemnoczerwonego lokalnego oraz holenderskiego i niemieckiego czerwono-białego. Nazwa pochodzi od dolin rzecznych Maine i Anjou, gdzie było początkowo hodowane. Dzisiaj Maine-Anjou można znaleźć w wielu krajach, w Ameryce, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Francji.

Umaszczenie jest czerwone i czerwono-białe z jasnym pigmentem.

Wymiary ciała: wysokość w kłębie buhajów wynosi średnio 152 cm, a krów – 142 cm. Masa ciała buhajów średnio 1262 kg, a krów 913 kg.

Zwierzęta są mocno zbudowane, o doskonałym umięśnieniu z dobrze wypełnionymi mięśniami. Budową przypomina bydło rasy Shothorn.

Nie należy do ras wcześnie dojrzewających, gdyż pierwsze wycielenia jałówek następują dopiero w 32. miesiącu ich życia. Okres międzywycieleniowy trwa średnio 377 dni. Cielęta przy urodzeniu ważą przeciętnie 49 kg.

Wydajność rzeźna wynosi 60-65%. Jest to rasa polecana do krzyżowania towarowego gdyż zapewnia u mieszańców wysoką jakość mięsa.

Zalety:

- wysoka jakość mięsa u mieszańców

- doskonałe umięśnienie

MAINE-ANJOU (czyt. men anżu)

synonimy: Rouge des Prés

Symbol polski MA

Typ użytkowania: mięsny

Rasa pochodzi z północno-zachodniej części Francji, została wyhodowana w roku 1960 w wyniku krzyżowania twórczego kilku ras bydła: dużego ciemnoczerwonego lokalnego oraz holenderskiego i niemieckiego czerwono-białego. Nazwa pochodzi od dolin rzecznych Maine i Anjou, gdzie było początkowo hodowane. Dzisiaj Maine-Anjou można znaleźć w wielu krajach, w Ameryce, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Francji.

Umaszczenie jest czerwone i czerwono-białe z jasnym pigmentem.

Wymiary ciała: wysokość w kłębie buhajów wynosi średnio 152 cm, a krów – 142 cm. Masa ciała buhajów średnio 1262 kg, a krów 913 kg.

Zwierzęta są mocno zbudowane, o doskonałym umięśnieniu z dobrze wypełnionymi mięśniami. Budową przypomina bydło rasy Shothorn.

Nie należy do ras wcześnie dojrzewających, gdyż pierwsze wycielenia jałówek następują dopiero w 32. miesiącu ich życia. Okres międzywycieleniowy trwa średnio 377 dni. Cielęta przy urodzeniu ważą przeciętnie 49 kg.

Wydajność rzeźna wynosi 60-65%. Jest to rasa polecana do krzyżowania towarowego gdyż zapewnia u mieszańców wysoką jakość mięsa.

Zalety:

- wysoka jakość mięsa u mieszańców

- doskonałe umięśnienie

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl