Maine Anjou
MAINE-ANJOU (czyt. men anżu)
synonimy: Rouge des Prés
Symbol polski MA
Typ użytkowania: mięsny
Rasa pochodzi z północno-zachodniej części Francji, została wyhodowana w roku 1960 w wyniku krzyżowania twórczego kilku ras bydła: dużego ciemnoczerwonego lokalnego oraz holenderskiego i niemieckiego czerwono-białego. Nazwa pochodzi od dolin rzecznych Maine i Anjou, gdzie było początkowo hodowane. Dzisiaj Maine-Anjou można znaleźć w wielu krajach, w Ameryce, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Francji.
Umaszczenie jest czerwone i czerwono-białe z jasnym pigmentem.
Wymiary ciała: wysokość w kłębie buhajów wynosi średnio 152 cm, a krów – 142 cm. Masa ciała buhajów średnio 1262 kg, a krów 913 kg.
Zwierzęta są mocno zbudowane, o doskonałym umięśnieniu z dobrze wypełnionymi mięśniami. Budową przypomina bydło rasy Shothorn.
Nie należy do ras wcześnie dojrzewających, gdyż pierwsze wycielenia jałówek następują dopiero w 32. miesiącu ich życia. Okres międzywycieleniowy trwa średnio 377 dni. Cielęta przy urodzeniu ważą przeciętnie 49 kg.
Wydajność rzeźna wynosi 60-65%. Jest to rasa polecana do krzyżowania towarowego gdyż zapewnia u mieszańców wysoką jakość mięsa.
Zalety:
- wysoka jakość mięsa u mieszańców
- doskonałe umięśnienie