Piemontese

Opis rasy

PIEMONTESE (czyt. piemontez)

Symbol polski PI

Typ użytkowania: mięsny

Rasa ta jest znana od czasów starożytnych. Jej ojczyzną są północno-zachodnie rejony Włoch: Piemont otoczony przez Alpy oraz część sąsiedniej Lombardii i Ligurii tworzące razem tzw. Wielki Piemont. Warunki środowiskowe nie sprzyjają tam intensywnej hodowli bydła mięsnego ze względu na suche lata i stosunkowo ostre zimy ograniczające dostępność pasz. W przeszłości występował tu Tur, a 25000 lat temu przywędrowało Zebu. Z tej mieszanki przez pokolenia wytworzyło się bydło rasy Piemontese – rasa bardzo wytrzymała, dobrze przystosowana do zróżnicowanych warunków żywienia i trudnych warunków klimatycznych. Pierwszą księgę hodowlaną założono w roku 1887, a konsolidacja rasy i praca hodowlana zmierzająca do doskonalenia cech mięsnych rozpoczęła się po roku 1920.

Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z charakterystyczną ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpalaniem na głowie i rogach.

Piemontese to rasa średniego kalibru. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 850-1000 kg przy wysokości w kłębie 135-145 cm i odznaczają się wspaniałą muskulaturą, zaś krowy ważą średnio 600 kg i mierzą w kłębie 125-140 cm.

Zwierzęta mają stosunkowo niewielką głowę, zwarty tułów, cienki kościec i, co jest bardzo charakterystyczne dla rasy, doskonałe umięśnienie zadu będące efektem genetycznie utrwalonej hipertrofii mięśni tej części zadu.

Piemontese jest rasą średnio wcześnie dojrzewającą, pierwsze krycie jałówek jest możliwe w wieku 16-18 miesięcy. Mimo że masa cieląt przy urodzeniu nie jest wysoka, bo cieliczki ważą ok. 35 kg, a buhajki 40 kg często występują przypadki trudnych porodów, co w połączeniu z dość słabą żywotnością cieląt jest pewnym mankamentem rasy.

Rasa Piemontese posiada doskonałe walory opasowe i rzeźne, które uwidaczniają się w warunkach intensywnego opasu. Wspomniana wcześniej hipertrofia mięśniowa w zestawieniu z małym udziałem kości i tłuszczu w tuszy daje wybitną wydajność rzeźną (często powyżej 70%). Tusza i mięso są chude, ma ono wysokie walory smakowe i dietetyczne ze względu na niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Najlepsze efekty produkcyjne uzyskuje się opasając jałówki do masy ciała 400-450 kg (14-15 miesięcy), zaś buhajki do 550-600 kg (15-18 miesięcy). Dobowe przyrosty wynoszą ok. 1000 kg. Wydajność rzeźna jałówek dochodzi do 65%, a u buhajków, które bardziej niż jałówki są predysponowane do opasu, przekracza często tę wartość, co lokuje rasę Piemontese pod tym względem w czołówce ras mięsnych.

Choć jest to bydło wybitnie mięsna, o niedużej wydajności mlecznej (do 2000 kg mleka), to część populacji we Włoszech jest dojona, a z mleka wytwarza się sławne sery - Castelmagno, Bra, Raschera i Tome.

Zalety:

- doskonałe umięśnienie

- bardzo wysoka wydajność rzeźna, często ponad 70%

- mięso o wysokich walorach dietetycznych

PIEMONTESE (czyt. piemontez)

Symbol polski PI

Typ użytkowania: mięsny

Rasa ta jest znana od czasów starożytnych. Jej ojczyzną są północno-zachodnie rejony Włoch: Piemont otoczony przez Alpy oraz część sąsiedniej Lombardii i Ligurii tworzące razem tzw. Wielki Piemont. Warunki środowiskowe nie sprzyjają tam intensywnej hodowli bydła mięsnego ze względu na suche lata i stosunkowo ostre zimy ograniczające dostępność pasz. W przeszłości występował tu Tur, a 25000 lat temu przywędrowało Zebu. Z tej mieszanki przez pokolenia wytworzyło się bydło rasy Piemontese – rasa bardzo wytrzymała, dobrze przystosowana do zróżnicowanych warunków żywienia i trudnych warunków klimatycznych. Pierwszą księgę hodowlaną założono w roku 1887, a konsolidacja rasy i praca hodowlana zmierzająca do doskonalenia cech mięsnych rozpoczęła się po roku 1920.

Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z charakterystyczną ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpalaniem na głowie i rogach.

Piemontese to rasa średniego kalibru. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 850-1000 kg przy wysokości w kłębie 135-145 cm i odznaczają się wspaniałą muskulaturą, zaś krowy ważą średnio 600 kg i mierzą w kłębie 125-140 cm.

Zwierzęta mają stosunkowo niewielką głowę, zwarty tułów, cienki kościec i, co jest bardzo charakterystyczne dla rasy, doskonałe umięśnienie zadu będące efektem genetycznie utrwalonej hipertrofii mięśni tej części zadu.

Piemontese jest rasą średnio wcześnie dojrzewającą, pierwsze krycie jałówek jest możliwe w wieku 16-18 miesięcy. Mimo że masa cieląt przy urodzeniu nie jest wysoka, bo cieliczki ważą ok. 35 kg, a buhajki 40 kg często występują przypadki trudnych porodów, co w połączeniu z dość słabą żywotnością cieląt jest pewnym mankamentem rasy.

Rasa Piemontese posiada doskonałe walory opasowe i rzeźne, które uwidaczniają się w warunkach intensywnego opasu. Wspomniana wcześniej hipertrofia mięśniowa w zestawieniu z małym udziałem kości i tłuszczu w tuszy daje wybitną wydajność rzeźną (często powyżej 70%). Tusza i mięso są chude, ma ono wysokie walory smakowe i dietetyczne ze względu na niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Najlepsze efekty produkcyjne uzyskuje się opasając jałówki do masy ciała 400-450 kg (14-15 miesięcy), zaś buhajki do 550-600 kg (15-18 miesięcy). Dobowe przyrosty wynoszą ok. 1000 kg. Wydajność rzeźna jałówek dochodzi do 65%, a u buhajków, które bardziej niż jałówki są predysponowane do opasu, przekracza często tę wartość, co lokuje rasę Piemontese pod tym względem w czołówce ras mięsnych.

Choć jest to bydło wybitnie mięsna, o niedużej wydajności mlecznej (do 2000 kg mleka), to część populacji we Włoszech jest dojona, a z mleka wytwarza się sławne sery - Castelmagno, Bra, Raschera i Tome.

Zalety:

- doskonałe umięśnienie

- bardzo wysoka wydajność rzeźna, często ponad 70%

- mięso o wysokich walorach dietetycznych

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl