Belgijska Niebieska

Opis rasy

BELGIJSKA BŁĘKITNA

Synonimy: Niebieskie Bydło Belgijskie, Belgian Blue, Błękitno-biała Belgijska

Symbol polski BB

Typ użytkowania: mięsny

Rasa została wyhodowana w Belgii w wyniku krzyżowania kilku ras, głównie Shorthornów. W II połowie XIX wieku, w latach 1850-1890 sprowadzone z Anglii buhaje rasy Shorthorn krzyżowano z krowami rasy fryzyjskiej, mając na celu doskonalenie ras rodzimych. Niektóre źródła wspominają także o dolewie rasy Charolais w XIX wieku. Zasady polityki hodowlanej określono na początku XX wieku, lecz moment przełomowy przyszedł dopiero po II wojnie światowej. W latach 60., wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów wysokiej jakości wołowiną, podjęto pod kierunkiem prof. Hanseta ze stacji unasieniania w prowincji Liege prace hodowlane związane z ostrą selekcją genetyczną i rozwojem rasy w kierunku jednostronnie mięsnego użytkowania. Obecnie największe skupiska tej rasy znajdują się w prowincji brabanckiej. Stada rasy BB i jej krzyżówek spotyka się pod wszystkimi szerokościami geograficznymi od Afryki po Kanadę.

Umaszczenie jest błękitne, ale są też osobniki o błękitno-białym, białym i czarnym umaszczeniu.

Zwierzęta tej rasy są duże. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 145-150 cm, a krów  132-145 cm. Masa ciała buhajów 1100-1360 kg, krów 650-900 kg.

Wykazują doskonałe umięśnienie okolic grzbietu, łopatek, lędźwi i zadu. Ich grzbiet jest prosty, zad opadający. Mają gładką skórę, a kości delikatne, choć mocne. Cechą charakterystyczną jest tzw. „podwójna pośladkowość”, która występuje u 80% osobników w populacji i jest warunkowana genem recesywnym. Ten podwójny zad wraz z bardzo dobrze umięśnionymi lędźwiami oraz mocno umięśnionymi łopatkami sprawiają, że rasa ta nazywana jest „kulturystą wśród bydła”.

Przeciętna długość ciąży u krów chowanych w czystości rasy wynosi średnio 283 dni, a więc jest dłuższa niż u ras mlecznych. Byczki przy urodzeniu ważą 48 kg, a jałówki 44 kg. Jest rasą średnio-wcześnie dojrzewającą. Pierwsze wycielenia występują w wieku 32 miesięcy. Zdecydowana większość wycieleń u krów czystorasowych odbywa się przez cesarskie cięcie. Przy krzyżowaniu z rasami mlecznymi lub innymi mięsnymi trudne wycielenia nie zdarzają się częściej niż w innych rasach (ok. 2% przypadków). Buhaje, których nasienie jest oferowane do krzyżowań towarowych, zostały starannie przetestowane na łatwość wycieleń.

Wydajność rzeźna opasanych buhajów typu mięsnego wynosi minimum 70%. Skład tuszy: mięso 80%, kości 14%, tłuszcz 6%. Przeważająca partia mięsa mieści się w pierwszej klasie zapewniając najwyższe ceny. Mięso jest bardzo delikatne i zawiera mniej cholesterolu niż mięso kurczaka bez skóry. Lekarze i dietetycy w różnych krajach zalecają spożywanie wołowiny BBB w dietach nisko cholesterolowych i nisko tłuszczowych. Podaje się ją także pacjentom szpitali. Taką wołowinę przyrządza się też znacznie szybciej niż mięso wołowe pochodzące z uboju zwierząt innych ras. Szacuje się, że czas gotowania jest krótszy o 1/3.

Bydło rasy BBB odznacza się łagodnym usposobieniem i jest łatwe w chowie i obsłudze. Zwierzęta szybko przystosowują się do nowych warunków środowiska i mogą być utrzymywane w różnych klimatach. Zaliczana jest do najbardziej niezawodnej i dochodowej rasy mięsnej na świecie i jej popularność stale rośnie.

Zalety:

- znakomite umięśnienie

- doskonały skład mięsa (mniej tłuszczu, mniej cholesterolu, więcej białka, lepszy bilans niezbędnych kwasów tłuszczowych)

- bardzo dobre wykorzystanie paszy

- wysoka wydajność rzeźna na poziomie 70%

BELGIJSKA BŁĘKITNA

Synonimy: Niebieskie Bydło Belgijskie, Belgian Blue, Błękitno-biała Belgijska

Symbol polski BB

Typ użytkowania: mięsny

Rasa została wyhodowana w Belgii w wyniku krzyżowania kilku ras, głównie Shorthornów. W II połowie XIX wieku, w latach 1850-1890 sprowadzone z Anglii buhaje rasy Shorthorn krzyżowano z krowami rasy fryzyjskiej, mając na celu doskonalenie ras rodzimych. Niektóre źródła wspominają także o dolewie rasy Charolais w XIX wieku. Zasady polityki hodowlanej określono na początku XX wieku, lecz moment przełomowy przyszedł dopiero po II wojnie światowej. W latach 60., wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów wysokiej jakości wołowiną, podjęto pod kierunkiem prof. Hanseta ze stacji unasieniania w prowincji Liege prace hodowlane związane z ostrą selekcją genetyczną i rozwojem rasy w kierunku jednostronnie mięsnego użytkowania. Obecnie największe skupiska tej rasy znajdują się w prowincji brabanckiej. Stada rasy BB i jej krzyżówek spotyka się pod wszystkimi szerokościami geograficznymi od Afryki po Kanadę.

Umaszczenie jest błękitne, ale są też osobniki o błękitno-białym, białym i czarnym umaszczeniu.

Zwierzęta tej rasy są duże. Wysokość w kłębie buhajów wynosi 145-150 cm, a krów  132-145 cm. Masa ciała buhajów 1100-1360 kg, krów 650-900 kg.

Wykazują doskonałe umięśnienie okolic grzbietu, łopatek, lędźwi i zadu. Ich grzbiet jest prosty, zad opadający. Mają gładką skórę, a kości delikatne, choć mocne. Cechą charakterystyczną jest tzw. „podwójna pośladkowość”, która występuje u 80% osobników w populacji i jest warunkowana genem recesywnym. Ten podwójny zad wraz z bardzo dobrze umięśnionymi lędźwiami oraz mocno umięśnionymi łopatkami sprawiają, że rasa ta nazywana jest „kulturystą wśród bydła”.

Przeciętna długość ciąży u krów chowanych w czystości rasy wynosi średnio 283 dni, a więc jest dłuższa niż u ras mlecznych. Byczki przy urodzeniu ważą 48 kg, a jałówki 44 kg. Jest rasą średnio-wcześnie dojrzewającą. Pierwsze wycielenia występują w wieku 32 miesięcy. Zdecydowana większość wycieleń u krów czystorasowych odbywa się przez cesarskie cięcie. Przy krzyżowaniu z rasami mlecznymi lub innymi mięsnymi trudne wycielenia nie zdarzają się częściej niż w innych rasach (ok. 2% przypadków). Buhaje, których nasienie jest oferowane do krzyżowań towarowych, zostały starannie przetestowane na łatwość wycieleń.

Wydajność rzeźna opasanych buhajów typu mięsnego wynosi minimum 70%. Skład tuszy: mięso 80%, kości 14%, tłuszcz 6%. Przeważająca partia mięsa mieści się w pierwszej klasie zapewniając najwyższe ceny. Mięso jest bardzo delikatne i zawiera mniej cholesterolu niż mięso kurczaka bez skóry. Lekarze i dietetycy w różnych krajach zalecają spożywanie wołowiny BBB w dietach nisko cholesterolowych i nisko tłuszczowych. Podaje się ją także pacjentom szpitali. Taką wołowinę przyrządza się też znacznie szybciej niż mięso wołowe pochodzące z uboju zwierząt innych ras. Szacuje się, że czas gotowania jest krótszy o 1/3.

Bydło rasy BBB odznacza się łagodnym usposobieniem i jest łatwe w chowie i obsłudze. Zwierzęta szybko przystosowują się do nowych warunków środowiska i mogą być utrzymywane w różnych klimatach. Zaliczana jest do najbardziej niezawodnej i dochodowej rasy mięsnej na świecie i jej popularność stale rośnie.

Zalety:

- znakomite umięśnienie

- doskonały skład mięsa (mniej tłuszczu, mniej cholesterolu, więcej białka, lepszy bilans niezbędnych kwasów tłuszczowych)

- bardzo dobre wykorzystanie paszy

- wysoka wydajność rzeźna na poziomie 70%

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl