Zmiana bazy kwiecień 2015
W kwietniu 2015 roku uległo zmianie szacowanie wartości hodowlanej bydła. Zmianie uległa baza, do której porównuje się przewagi hodowlane buhajów. Obecnie bazę stanowią średnie wartości krów pierwiastek urodzonych w 2010 roku. Jest ona ustalona na 100 (w przypadku wartości hodowlanych względnych) lub 0 (w przypadku wartości hodowlanych bezwzględnych).
Tabela 1 pokazuje o ile (punkty, kg) zmieniły się wartości bazowe poszczególnych cech w porównaniu do bazy z 2010 roku.
Cecha | Baza HF czarno-biały | Baza HF czerwono-biały |
LV | -148 | -218 |
Kg mleka | -260 | -236 |
Kg tłuszczu | -8 | -5 |
Kg białka | -10 | -11 |
Indeks płodności | 0 | +1 |
Rama | -2 | -3 |
Typ mleczny | -2 | -2 |
Wymię | -3 | -3 |
Nogi i racice | -2 | -4 |
Zdrowotność wymienia | -1 | -1 |
Łatwość porodów | -1 | -2 |
Tabela 2 pokazuje wycenę hipotetycznego buhaja przed i po zmianie bazy genetycznej.
Cecha | Stara baza | Nowa baza HF czarno-biały | Nowa baza HF czerwono-biały |
LV | 150 | 2 | -68 |
Kg mleka | 500 | 240 | 264 |
Kg tłuszczu | 20 | 12 | 15 |
Kg białka | 15 | 5 | 4 |
Indeks płodności | 150 | 150 | 151 |
Rama | 110 | 108 | 107 |
Typ mleczny | 110 | 108 | 108 |
Wymię | 105 | 102 | 102 |
Nogi i racice | 105 | 103 | 101 |
Zdrowotność wymienia | 105 | 104 | 104 |
Łatwość porodów | 104 | 103 | 102 |
W związku ze zmianą poszczególnych cech zmianie uległ również indeks NVI, na który składają się cechy produkcyjne (mleko, tłuszcz, białko) i pozaprodukcyjne. Buhaj, który w poprzedniej wycenie miał NVI równe 100, obecnie ma 44 mimo że jego wartość hodowlana nie uległa zmianie, a POZORNY spadek wartości buhajów to tylko efekt zmiany bazy.
Zmianie uległ również indeks produkcyjny INET. Nacisk położono tylko na zawartość suchej masy w mleku.
Inet2015 = 0,3 kg laktozy + 2,1 kg tłuszczu + 4,1 kg białka
Poza zmianą bazy nastąpił również jej bardziej szczegółowy podział, który wygląda następująco:
- baza HF czarno-biały: zwierzęta, które posiadają więcej niż 50% genów rasy HF odmiany czarno-białej
- baza HF czerwono-biały: zwierzęta, które posiadają więcej niż 50% genów rasy HF odmiany czerwono-białej, czerwonego bydła mlecznego, Guernsey, Angler, Brown Swiss, Jersey, Montbéliarde, Normande i mlecznego Shorthorn
- baza Belgijskaj Niebieska: zwierzęta, które posiadają więcej niż 50% genów rasy Belgijskiej Niebieskiej lub genów ras wschodnio-flandryjskich (West Flanders Meat)
- baza Local: zwierzęta wszystkich pozostałych ras między innymi: lokalne holenderskie i flamandzkie rasy (MRI, rasa fryzyjska FH, Groninger Blaarkop), inne podwójnie użytkowe rasy (np. Simentaler), inne rasy mięsne (np. Limousine, Blonde d'Aquitaine)