Aktualności

Ostatnio pojawił się indeks opisujący efektywność wykorzystania paszy. Określa on ile kilogramów mleka krowa może wyprodukować z kilograma paszy. Nasza firma uważa jednak, że należy zwrócić uwagę na wykorzystanie paszy objętościowej. Pasze objętościowe są tańsze, łatwo dostępne i nie trzeba ich importować. Ich wykorzystanie ma również pozytywny wpływ na środowisko.

Aby uzyskać efektywne wykorzystanie pasz objętościowych, krowa powinna być zrównoważona. Poniżej wyszczególniamy cechy, którymi powinna się cechować się taka krowa.

1. Wysokość krowy. Na całym świecie krowy stają się coraz większe. Ale trawa nie rośnie na drzewach, a pasza (zwykle) nie znajduje się na podniesionym stole paszowym. Krowa nie jest żyrafą. Krowy nadal muszą "schylać się", aby dostać się do paszy. Wysoka krowa nie jest wymogiem do wyprodukowania dużej ilości mleka. Większość krów-rekordzistek na świecie była i jest średniej wielkości ale dzięki dobrej zdolności pobierania paszy objętościowej osiąga światowe wyniki w produkcji mleka. Schylanie się do paszy nie powinno być wysiłkiem!

2. Szeroki pysk. Krowa o szerokim pysku posiada najczęściej również szeroką szczękę, co przekłada się na możliwości przetworzenia dużej ilości paszy objętościowej. Na jedno „schylenie” krowa pobiera więcej paszy, co oznacza mniejszy wysiłek do ilości pobieranej paszy. Również przeżuwanie jest łatwiejsze u krowy o szerszym pysku. Dobra krowa mleczna ma dużą łatwość jedzenia. Inną zaletą krowy o szerokim pysku jest to, że może lepiej pozbyć się ciepła. Krowa nie poci się tak łatwo jak ludzie, dużo ciepła musi ujść przez pysk.

3. Odpowiednia szerokość i głębokość klatki piersiowej. Te dwie cechy są bardzo ważne dla wysokiej produkcji mleka. W klatce piersiowej mieszczą się serce i płuca. Na każdy kilogram mleka należy przepompować 300-400 litrów krwi. Oznacza to, że musi istnieć najlepsza możliwa funkcjonalność serca i płuc. Nie jest to możliwe u krów ze zbyt wąską klatką piersiową.

Geertje 669 (EX 92) - córka buhaja Malki Grashoek Blutchen 51 (EX 90) - córka buhaja Norwin

 Sandra 2 - córka buhaja Malki (EX 92) Els 286 (jako krowa w 3 lakt, EX 91) - córka buhaja Burnstyn

4. Wystarczające wysklepienie żeber. Ma to ogromne znaczenie dla wysokiego spożycia paszy objętościowej. Za klatką piersiową krowy powinno być miejsce na pojemny żwacz. W tym miejscu odbywa się trawienie paszy objętościowej.

5. Silne lędźwie. Ważne jest, aby krowa miała wystarczająco silne lędźwie, które są połączeniem między wymionami, a klatką piersiową. Silne lędźwie są koniecznością dla dobrej funkcjonalności krowy. Im szerszy jest krzyż, tym silniejsze muszą być lędźwie. Dzięki temu przestrzeń dla wymienia również znacznie wzrasta. Więcej miejsca na wymię skutkuje większą produkcją mleczną.

6. Dobre ustawienie nóg. Krowy o wysokim spożyciu paszy objętościowej zwykle mają również dobrze ustawione nogi. Oznacza to, że nacisk na każdą racicę jest równy. Aby uzyskać dobre ustawienie przednich nóg, przód krowy musi mieć wystarczającą szerokość. Jeśli krowa jest węższa od przodu, szybko dochodzi do tzw. francuskiej postawy, gdzie przednie racice są odwrócone na zewnątrz. Dzieje się tak dlatego, że krowa szuka stabilności, a jest zbyt wąska, aby ustawić racice prosto. Nacisk na wewnętrzną część racicy staje się zbyt duży i pojawiają się problemy, które sprawiają, że krowa rzadziej przychodzi do korytarza paszowego, co zmniejsza spożycie paszy i produkcję mleka.

Nowe rasy SPECKLE PARK i PINZGAUER!


2015-03-27

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu dwie nowe rasy, które wkrótce uzupełnią naszą ofertę. Są to PINZGAUER oraz SPECKLE PARK. Rasy te będą dostępne w Polsce po raz pierwszy!

Ramorat


Rasa PINZGAUER jest bardzo popularna w Austrii oraz południowych Niemczech. Zwierzęta spędzają większą część roku w górach i żywią się głównie dostępną na zboczach trawą, którą potrafią doskonale wykorzystać do produkcji wysokiej jakości mleka i mięsa. Charakteryzują się mocną, rustykalną budową ciała. Więcej na temat rasy można przeczytać tutaj. W ofercie posiadamy nasienie dwóch buhajów: RAMORAT i LURN.




Warrior


W ofercie stacji posiadamy również buhaja rasy Speckle Park - Ballylough WARRIOR. To pierwszy przedstawiciel tej rasy dostępny w Holandii. Posiada wszystkie cechy typowe dla rasy, które sprawiają, że jest bardzo interesującym buhajem dla każdego kto chce przy niezbyt intensywnym żywieniu mieć dobrej jakości mięso, a przy tym nie martwić się problemami okołoporodowymi. Nadaje się zwłaszcza do inseminacji jałówek gdyż cielęta rodzą się małe, a następnie szybko przyrastają. Więcej na temat rasy można przeczytać tutaj.

Więcej

Konkurs fotograficzny


2015-03-12

Marijke 95 (o.Malando) & Yvonne de JongMamy przyjemność ogłosić KONKURS FOTOGRAFICZNY

"K.I.SAMEN okiem nowoczesnego hodowcy"!

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w naszym wiosennym konkursie fotograficznym. Jeśli macie Państwo w swojej oborze jałówki lub krowy po buhajach ze stacji K.I.SAMEN zachęcamy do zrobienia i przesłania zdjęć. Pokażmy jakie mamy zwierzęta!

Z nadesłanych zdjęć wybierzemy najlepsze i opublikujemy je w galerii na naszej stronie internetowej. Zwycięzca konkursu otrzyma 10 porcji nasienia buhaja, którego sobie wybierze z naszej oferty.

Warunkiem publikacji zdjęć jest przesłanie zgody na ich publikację przez stację K.I.SAMEN Polska Sp. z o.o. Każde zdjęcie powinno być obowiązkowo opatrzone krótkim opisem: nazwa i numer krowy/jałówki, imię i nazwisko hodowcy wraz z miejscowością, informacja po jakim buhaju jest zwierzę, ewentualnie uwagi hodowcy.

Termin przyjmowania zdjęć to 30.04.2015 roku. Wyniki ogłosimy 4 maja 2015 roku!

Bezprecedensowe zwycięstwo w Asten-Heusden 2015!


2015-03-12

W minioną sobotę, jak co roku w marcu, odbyła się Zimowa Wystawa Bydła w południowo holenderskim Asten-Heusden. Na wystawie zaprezentowało się ponad 100 krów w wieku od 2 do 12 lat i wszystkie walczyły o najwyższy tytuł – Grand Champion!

Krowy z fermy Grashoek we wszystkich kategoriach odniosły sukcesy zarówno w grupie HF odmiany czarno- jak i czerwono-białej!

A oto wyniki:

Kategoria HF odmiana czerwono-biała:

Championka w grupie młodych krów  - Grashoek Nel Pp - córka SUNFLOWER

Championka w grupie starszych krów - Grashoek Vrije Tulp 25 (po 5 cielaku) – córka CEDRIC RED

Kategoria HF odmiana czarno-biała:

Championka w grupie młodych krów- Grashoek Angel 51 – córka NORWIN

Championka  w grupie starszych krów Grashoek Nordika 5 (po 8 cielaku) - ojciec COLOMBO

Championka rezerwowa w grupie starszych krów - Beaver 3 (po 4 cielaku) - ojciec SUNFLOWER

Grashoek Nordika 5 (EX92) (ojciec COLOMBO) Grashoek Vrije Tulp 25 (EX91) (ojciec CEDRIC RED)

Po tych fantastycznych wygranych euforia stała się jeszcze większa kiedy okazało się, że dwa najważniejsze zwycięstwa również przypadły krowom z  Grashoek!!!

CHAMPION wystawy 2015 w kategorii HF odmiana czarno-biała - Grashoek Nordika 5 (EX 92) - ojciec COLOMBO

CHAMPION wystawy 2015 w kategorii HF odmiana czerwono-biała - Grashoek Vrije Tulp 25 (EX 91) - ojciec CEDRIC RED

Grashoek Nel 139 Pp  (ojciec SUNFLOWER PS rf)   Grashoek Beaver 3 (EX90) (ojciec SUNFLOWER PS rf)

Jest to z pewnością wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju triumf fermy Grashoek rodziny Engelen na tej wystawie! Aby wygrana stała się  jeszcze bardziej kompletna krowy z tej fermy otrzymały również tytuł Najlepszej Grupy Hodowlanej 2015 zarówno w kategorii HF odmiana czarno-biała, jak i w kategorii HF odmiana czerwono-biała.

Jednym słowem: FANTASTYCZNIE! To naprawdę wyjątkowe osiągnięcie!!!

Krowy te udowodniły, że hodowla to coś więcej niż tylko liczby.... Ferma Grashoek pokazała w Asten-Heusden niezawodne, sprawdzone córki po takich buhajach ze stacji K.I.SAMEN jak: SUNFLOWER, NORWIN, CEDRIC RED i COLOMBO. Wszystkie bardzo dobrze wyważone i wysoko produkcyjne. Jeden z właścicieli fermy Grashoek opisał ten bezprecedensowy sukces w kilku słowach: "Nie genomika, a właściwy dobór hodowlany i ludzie z pasją"

Hasło K.I.SAMEN: "Praktyka dowodzi tego!" sprawdza się ponownie i będzie sprawdzać się w przyszłości!

Gospodarstwo mleczne Grashoek i stacja K.I. SAMEN stale dążą do poprawy krów, które mają być bezproblemowe w utrzymaniu, zdrowe, wydajne i ekonomiczne. To wszystko przekłada się na radość hodowcy. Grashoek i  K.I. SAMEN mają tę samą filozofię: ważna jest różnorodność i jakość rodziny krowy. Hodowca powinien znaleźć najlepsze cechy, które są w danej rodzinie krów, dodać, co jest potrzebne do poprawy, a następnie sprawdzić, czy dokonał właściwego wyboru. I jak dowodzą wyniki hodowlane, to się sprawdza!


K.I. SAMEN jest dla każdego postępowego rolnika, który chce polepszyć ekonomię swoje farmy i jakość swoich zwierząt.

Więcej

Najnowsza wycena NVO


2015-01-08

K.I. SAMEN jak zawsze stawia na praktykę, dlatego ponownie przedstawia indeks długowieczności w postaci liczb, mających odzwierciedlenie w praktyce. Jest to mianowicie indeks NVO.

Po raz kolejny podajemy najbardziej aktualne dane naszych najsłynniejszych buhajów! W tabeli podany jest średni indeks NVO wszystkich holenderskich byków oraz, dla porównania, poszczególnych buhajów stacji K.I.SAMEN. Buhaje odmiany czarno- i czerwono-białej oceniane są osobno. Istnieje mała różnica pomiędzy ich średnimi. Tabela przedstawia tylko dane buhajów, które posiadają ponad 100 córek w danej klasie wiekowej. Pierwsza kolumna zawiera córki między 6 a 12 miesiącem po pierwszym wycieleniu, ostania 60 miesięcy (5 lat) po pierwszym wycieleniu. Są to więc krowy ponad 7-mio letnie!

Niewiarygodne!!! Nasz buhaj DIMAN rasy MRI bije wszystkie rekordy! Pięć lat po pierwszym wycieleniu żyje jeszcze 56% jego córek, jest to dwa razy więcej niż średnia holenderska. Na szczycie czarno-biało umaszczonych HF zwycięzcą jest MAIK, którego córek rok po pierwszym wycieleniu żyje o 9% więcej niż średnia holenderska. Na drugim miejscu uplasował się znakomity SHOGUN. Te praktyczne wyniki mówią nam, że ten buhaj długo jeszcze będzie wśród buhajów o najwyższej wartości hodowlanej. Ponadto interesujące jest porównanie z jego dwoma braćmi przyrodnimi - buhajami MANIAC i JUNO. Oba są również bardzo wysoko w rankingu NVO!

W tabeli na wysokim miejscu można zauważyć również buhaja REWARD, który dopiero debiutuje. Ten byk udowadnia dużą liczbą córek, jak ważna jest rodzina, z której wywodzi się buhaj. W tym przypadku jest to rodzina Dirndel. Matką  buhaja REWARD jest Dirndel 24, która jest też matką BLACK VELVET (o. Prince) – kolejnego buhaja o bardzo wysokim indeksie długowieczności.

Zadziwiające jest, że cztery najwyżej w tabeli prezentujące się buhaje HF nie mają zbyt wysokiej wyceny jeśli chodzi o eksterier. Najwyższa wartość to 104, najniższa 102 punkty. Największą różnicę można zaobserwować w wycenie nóg i racic: najniższą notę zdobył SHOGUN (99 punkty), a najwyższą JORRYN (107 punktów). Podobnie jeśli chodzi o wzrost. Największy byk z tych czterech zdobył tylko 103 punkty za wzrost. Wszystkie inne są niższe, a JORRYN został wyceniony tylko na 97 punktów. Jednak absolutnym numerem jeden DIMAN, który za wzrost zdobył tylko 94 punkty! To udowadnia, że duża rama to duże koszty życia, a tym samym jest krótszy czas użytkowania.

Nie ma tylko jednej wskazówki, która może służyć jako czynnik prognostyczny długowieczności. Ważna jest też szybkość dojrzewania czy też zawartość suchej masy w mleku. Patrząc na sześć buhajów najwyżej w rankingu NVO ilość suchej masy przedstawia się następująco: +56 kg SHOGUN, +45 kg RADON, +44 kg REWARD, +39 kg DIMAN i +23 kg JORRYN.

Nasze motto "Teoria Praktyka Doświadczenie" wciąż pozostaje ważne i również w tym przypadku widać, że wycena papierowa nie zawsze odpowiada praktyce. Wartość hodowlana powinna być, w miarę możliwości, jak najbardziej potwierdzona w praktyce, o czym zawsze stara się przypominać stacja K.I.SAMEN.

Więcej

Bobax na wystawie w Gorinchem


2015-01-07

W dniach 25–27 listopada 2014 roku w Gorinchem odbyła się wystawa Rundvee & Mechanisatie Vakdagen, na której zaprezentowano córki naszego znakomitego buhaja Brakels BOBAX!

Dobrany do niego slogan "To może być tak proste" nawiązuje do wykorzystanej w jego rodowodzie kombinacji linii Baxter x Bonatus! Buhaj Bobax to bardzo uniwersalny buhaj. Jego rodowód, super produkcja oraz doskonały eksterier z delikatnym kośćcem czynią go całościowo bardzo interesującym buhajem! Dodając jeszcze do tego doskonałą płodność......... K.I.SAMEN ma do zaoferowania wyśmienity produkt hodowlany.

Artykuł w czasopiśmie Veeteelt:

Typowo mleczne córki Bobaxa na wystawie w Gorinchem

"Podczas wystawy Rundvee & Mechanisatie Vakdagen stacja K.I.SAMEN przedstawiła grupę córek buhaja Bobax. Ten syn Baxtera zaprezentował stawkę sześciu dużych, typowo mlecznych krów. Wszystkie charakteryzują się wysoko zawieszonymi, mocnymi wymionami oraz dobrze rozmieszczonymi strzykami. Jałówki są ładnie rozwinięte, mocne, szerokie w partiach krzyżowych. Przednie nogi dobrze budowane, patrząc z tyłu ustawione równolegle, z boku suche.

Buhaj pochodzi z doskonałej córki buhaja Bonatus i wyhodowany został przez rodzinę Swank z Nieuw Beijerland. Ta córka buhaja Bonatus - Gerda 15 w każdej ze swoich laktacji wykazała zawartość białka ponad cztery procent. K.I.SAMEN udowadnia, że linie Baxter i Bonatus doskonale się uzupełniają; świetny charakter mleczny Baxtera dobrze łączy się z cechami przekazywanymi swoim córkom przez Bonatusa czyli z mocnym eksterierem, dużą ramą." (Źródło: Veeteelt.nl, z dnia 01 grudnia '14.)



Mleko typu A2


2014-12-14

W Nowej Zelandii powstała fundacja „A2 Milk”, która zajmuje się badaniami nad różnicami właściwości mleka typu A1 i A2. Jak dowodzą najnowsze badania, mleko, które zawiera tylko białka A2 jest łatwiejsze do strawienia niż bardziej popularne mleko typu A1. To przeczy oświadczeniu Europejskiej Agencji Żywności, która w 2009 roku stwierdziła, że nie ma różnic zdrowotnych podczas spożywania mleka typu A1 i A2.

Mleko A2 jest produkowane naturalnie, pochodzi od krów bez mutacji genetycznej, a ta najczęściej występuje u krów w Europie, Australii, USA i Nowej Zelandii. Normalne krowie mleko zawiera mieszaninę białek ß-kazeiny A1 i A2.

Naukowcy z Uniwersytetu Curtin w Perth w Australii udowodnili, że po wypiciu mleka typu A2 jest mniej bólów brzucha i wzdęć niż po wypiciu mleka typu  A1. Badanie przeprowadzono na 41 wolontariuszach. Dwa tygodnie przed badaniem musieli się oni powstrzymać przed spożywaniem produktów mlecznych. Potem przez następne dwa tygodnie pili 750 ml jednego rodzaju mleka dziennie, a następnie przez kolejne dwa tygodnie tyle samo drugiego rodzaju. Uczestnicy nie wiedzieli, jaki rodzaj mleka w danym okresie piją. Na koniec badania okazało się, że w przypadku spożywania mleka A1 jest o 61 procent więcej wzdęć i o 38 procent więcej objawów bólu brzucha niż w przypadku spożywania mleka typu A2.

Zauważono również, że osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji na  mleko, miały bardziej miękkie stolce podczas spożywania mleka typu A1, a to może być związane ze zwiększonymi bólami brzucha. Jak twierdzi dyrektor zarządzający fundacją „A2 Milk” Geoffrey Babidge, przedstawione wyniki są istotne dla tysięcy codziennych konsumentów mleka. Dzięki tej wiedzy konsument może bez problemów czerpać korzyści z naturalnego mleka i przetworów mlecznych, bez konieczności uciekania się do mleka modyfikowanego, nie-mlecznej alternatywy i stosowania enzymów egzogennych.

Wyniki badań nad różnicą właściwości mleka typu A1 i A2 zostały opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition. Obecnie w sklepach w Nowej Zelandii pojawiło się specjalnie oznaczone mleko typu A2. Prawdopodobnie już niedługo takie mleko będzie można kupić również w sklepach europejskich. Co za tym idzie, coraz istotniejsze staje się selekcjonowanie buhajów, które przekazują swoim córkom gen ß-kazeiny A2.

Buhaje z naszej stacji z genotypem ß-kazeiny A2A2 to:

Cedric, Superman, Blackstar, Tumult, Lucrative, Juno, Jupiter, Albiorix, Jones, Malando, Manhattan, Norwin, Upswing, New Horizon, Sunflower.

Więcej na temat ß-kazeiny A2A2 pisaliśmy w czerwcowych aktualnościach: Zdrowa kazeina A2A2.


Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl