Aktualności

Ostatnio pojawił się indeks opisujący efektywność wykorzystania paszy. Określa on ile kilogramów mleka krowa może wyprodukować z kilograma paszy. Nasza firma uważa jednak, że należy zwrócić uwagę na wykorzystanie paszy objętościowej. Pasze objętościowe są tańsze, łatwo dostępne i nie trzeba ich importować. Ich wykorzystanie ma również pozytywny wpływ na środowisko.

Aby uzyskać efektywne wykorzystanie pasz objętościowych, krowa powinna być zrównoważona. Poniżej wyszczególniamy cechy, którymi powinna się cechować się taka krowa.

1. Wysokość krowy. Na całym świecie krowy stają się coraz większe. Ale trawa nie rośnie na drzewach, a pasza (zwykle) nie znajduje się na podniesionym stole paszowym. Krowa nie jest żyrafą. Krowy nadal muszą "schylać się", aby dostać się do paszy. Wysoka krowa nie jest wymogiem do wyprodukowania dużej ilości mleka. Większość krów-rekordzistek na świecie była i jest średniej wielkości ale dzięki dobrej zdolności pobierania paszy objętościowej osiąga światowe wyniki w produkcji mleka. Schylanie się do paszy nie powinno być wysiłkiem!

2. Szeroki pysk. Krowa o szerokim pysku posiada najczęściej również szeroką szczękę, co przekłada się na możliwości przetworzenia dużej ilości paszy objętościowej. Na jedno „schylenie” krowa pobiera więcej paszy, co oznacza mniejszy wysiłek do ilości pobieranej paszy. Również przeżuwanie jest łatwiejsze u krowy o szerszym pysku. Dobra krowa mleczna ma dużą łatwość jedzenia. Inną zaletą krowy o szerokim pysku jest to, że może lepiej pozbyć się ciepła. Krowa nie poci się tak łatwo jak ludzie, dużo ciepła musi ujść przez pysk.

3. Odpowiednia szerokość i głębokość klatki piersiowej. Te dwie cechy są bardzo ważne dla wysokiej produkcji mleka. W klatce piersiowej mieszczą się serce i płuca. Na każdy kilogram mleka należy przepompować 300-400 litrów krwi. Oznacza to, że musi istnieć najlepsza możliwa funkcjonalność serca i płuc. Nie jest to możliwe u krów ze zbyt wąską klatką piersiową.

Geertje 669 (EX 92) - córka buhaja Malki Grashoek Blutchen 51 (EX 90) - córka buhaja Norwin

 Sandra 2 - córka buhaja Malki (EX 92) Els 286 (jako krowa w 3 lakt, EX 91) - córka buhaja Burnstyn

4. Wystarczające wysklepienie żeber. Ma to ogromne znaczenie dla wysokiego spożycia paszy objętościowej. Za klatką piersiową krowy powinno być miejsce na pojemny żwacz. W tym miejscu odbywa się trawienie paszy objętościowej.

5. Silne lędźwie. Ważne jest, aby krowa miała wystarczająco silne lędźwie, które są połączeniem między wymionami, a klatką piersiową. Silne lędźwie są koniecznością dla dobrej funkcjonalności krowy. Im szerszy jest krzyż, tym silniejsze muszą być lędźwie. Dzięki temu przestrzeń dla wymienia również znacznie wzrasta. Więcej miejsca na wymię skutkuje większą produkcją mleczną.

6. Dobre ustawienie nóg. Krowy o wysokim spożyciu paszy objętościowej zwykle mają również dobrze ustawione nogi. Oznacza to, że nacisk na każdą racicę jest równy. Aby uzyskać dobre ustawienie przednich nóg, przód krowy musi mieć wystarczającą szerokość. Jeśli krowa jest węższa od przodu, szybko dochodzi do tzw. francuskiej postawy, gdzie przednie racice są odwrócone na zewnątrz. Dzieje się tak dlatego, że krowa szuka stabilności, a jest zbyt wąska, aby ustawić racice prosto. Nacisk na wewnętrzną część racicy staje się zbyt duży i pojawiają się problemy, które sprawiają, że krowa rzadziej przychodzi do korytarza paszowego, co zmniejsza spożycie paszy i produkcję mleka.

Pakiet: Promocja Długowieczności!


2015-08-28

Pakiet "Promocja Długowieczności" składa się z 6 najbardziej długowiecznych buhajów:

JUNO, MANIAC, RADON, RED IMPULSE, TIMELESS, RED REFLEX.

W skład pakietu wchodzi razem 60 porcji - po 10 porcji nasienia każdego z buhajów.

Cena pakietu to tylko 1980 zł netto!

Więcej

Przyszłość hodowli


2015-08-27

De Kroon de Jong 184 - córka OutlawDla hodowców bydła mlecznego nastały trudne czasy, cena mleka waha się. Jest więc niezwykle ważne, aby mieć dobrze przemyślany cel hodowlany i świadomość kierunku, w którym chce się podążać. Na hodowlę bydła trzeba spojrzeć w szerszej perspektywie i wiedzieć co zrobić, aby obniżyć koszty produkcji mlecznej. Można to zrobić między innymi poprzez odpowiedni dobór buhajów do swojego stada. Powinny to być sprawdzone w praktyce buhaje, których córki znajdują się w produkcji, zostały wysoko wycenione i widać co sobą reprezentują. Tylko takie podejście może dać gwarancję, że i Państwa krowy będą najwyższej jakości. Od wielu lat stacja K.I.SAMEN dba w tą kwestię, co doprowadziło do pokaźnej rzeszy zadowolonych hodowców, którzy chętnie używają genetyki K.I.SAMEN. Ci hodowcy obserwują już rezultaty w swoich oborach.

Więcej

Indeks NVO - dane z sierpnia 2015


2015-08-24

K.I.SAMEN stawia na praktykę dlatego bardzo ważnym elementem oceny długowieczności krów jest indeks NVO opracowany na podstawie faktycznych danych. W tabeli ponownie przedstawiamy aktualne dane z sierpnia 2015 roku dotyczące długowieczności córek naszych buhajów w porównaniu do średniej długowieczności krów w Holandii.


W poniższej tabeli zostały opublikowane wartości NVO buhajów, które mają ponad 100 córek w jednej grupie laktacyjnej. Co oznaczają te liczby i co można z nich wywnioskować? Trzy lata po pierwszym wycieleniu żyje w Holandii średnio 56 krów (wg CRV) ze 100, które weszły w produkcję. W przypadku buhaja MAIK ze stacji K.I.SAMEN - po trzech latach od pierwszego wycielenia żyje aż 80 krów! Oznacza to 24 krowy więcej niż średnia populacji. W Holandii po 5 latach po pierwszym wycieleniu ze 100 krów żyje tylko 25 (wg CRV). Po buhaju SHOGUN po 5 latach żyje jeszcze 48 córek - to więcej o 23 sztuki, a w ujęciu procentowym to aż ponad 60% więcej krów!

Więcej

OUTLAW: klasa sama w sobie....


2015-08-06

Jerudo x Canvas x Rubens x Ronald x Tops x Alpenrex x Triple Threat

 Peeldijker Liesje 385 - prababka OUTLAW Peeldijker Liesje 738 (VG89) - matka OUTLAW

Na początku tego roku do produkcji weszła pierwsza córka buhaja OUTLAW. Pochodzi  z tej samej rodziny co znany już doskonale BURNSTYN. Jak pokazuje rodowód buhaja OUTLAW jest on doskonałym outcross-owym buhajem. Matką jest piękna Lizzie 738 (VG89) – córka buhaja Canvas. Podobnie jak wiele jego córek Lizzie 738 charakteryzuje się bardzo wysoką produkcją mleczną. Będąc w piątej laktacji wyprodukowała już 71394 litrów mleka przy zawartości tłuszczu 4,76% i białka 3,82%! Babką OUTLAW jest Liesje 640 (matka Burnstyna), a ta z kolei jest córką wybitnej Liesje 385 (EX90). Liesje 385 jest wzorcową, o doskonałym eksterierze krową, o bardzo wysokiej produkcji mlecznej. Przekroczyła ona magiczną liczbę 10 000 kg tłuszczu i białka w mleku!

Obecność takich buhajów w rodowodzie OUTLAWA jak Tops, Alpenrex i Triple Threat świadczy o jego wysokiej klasie. Również linia matczyna Liesje jest znana w całym świecie hodowlanym i dzięki swoim cechom chętnie używana przez stacje unasieniania. 

Outlaw


Buhaj OUTLAW za swój eksterier otrzymał 88 punktów (w tym za budowę nóg 88)!

Jego kod aAa 516432 jest unikalny i może również przynieść wiele korzyści w hodowli.

Córki  OUTLAWA są dobrze zbalansowane, mocne, o doskonałych nogach, niskiej zawartości komórek somatycznych w mleku, z wysoką produkcją mleczną i bardzo szybkim oddawaniem mleka. Wycielenia przebiegają bezproblemowo. Oprócz tego buhaj OUTLAW charakteryzuje się doskonałą płodnością. W skrócie, posiada wszystkie cechy, które uszczęśliwiają hodowców!




Grashoek Gredien 96 - córka Outlaw, właściciel: Melkveebedrijf Grashoek b.v., Grashoek De Kroon De Jong 184 - córka Outlaw, właściciel: Dhr. C. Krooneman, 't Harde

Pierwszych 25 zarejestrowanych córek buhaja OUTLAW zdobyło średnio 82 punkty za eksterier! Aby jeszcze bardziej przybliżyć Państwu buhaja OUTLAW prezentujemy krótki FILM nakręcony przez Juliena Hautvast. Jesteśmy pewni, że w najbliższym czasie jeszcze wiele razy usłyszymy nazwę OUTLAW!

Polecamy!

Triumf w Brnie!


2015-07-16

Na ostatniej wystawie, która odbyła się w Republice Czeskiej w Brnie, triumfowała stacja K.I.SAMEN. Krowy na wystawę wybrano z regionu Domazlice, w którym stacja K.I.SAMEN intensywnie działa i co dwa lata organizuje pokazy w Mrakovie. Tym razem na wystawę w Brnie wybrano cztery przedstawicielki odmiany czerwono-białej HF. I uplasowały się one na czterech pierwszych miejscach!

Czempionką została córka buhaja Thunder WThundra. Córki tego buhaja charakteryzują się wysoką produkcją mleczną o wysokiej zawartości suchej masy w mleku (średnio 3,50% białka).

Thundra - córka buahja Thunder W

Bela - córka buhaja AbelWiceczempionką została córka buhaja AbelBela. Jest to doskonała krowa w trzeciej laktacji. Abel (Kian x Lentini) to buhaj, którego córki zachwycają świetną produkcją i bardzo dobrym eksterierem. Udowadniają, że w praktyce są o wiele lepsze niż na wycenie papierowej. Hodowcy z Holandii, Niemczech, Czech, Polski i Kanady, którzy w swoim stadzie używali Abla, są zachwyceni rezultatami i ponownie zamawiają jego nasienie…

Obie krowy są własnością farmy AGRO Stankov z regionu Domazlice. Ferma ta od wielu lat ściśle współpracuje ze stacją K.I.SAMEN, obecnie posiada około 750 krów o produkcji ponad 8500 kg mleka.

Więcej

Gerbert o genomice


2015-06-26

Poniżej prezentujemy tłumaczenie artykułu opublikowanego w kwietniu tego roku w czasopiśmie „Holstein International Plus”. Gerbert Engelen (współwłaściciel stacji unasieniania K.I.SAMEN) odpowiedział na trzy najbardziej palące kwestie.

Henry Cooper, Rouveen (Holandia): „Czy K.I.SAMEN będzie kiedykolwiek korzystać z selekcji genomowej? Czy też pozostanie przeciwne, mimo zwiększenia jej niezawodności?”

Gerbert Engelen: "Selekcja genomowa stała się zbieraniną różnych badań. Stacja K.I.SAMEN pozwoliła sobie jednak zbadać wszystkie możliwe do zbadania genomowo cechy. Stacja od początku była zachwycona  tym, że jest możliwość przebadania buhajów w kierunku rodzaju kappa-kazeiny, recesywnego genu czerwonego umaszczenia czy też beta-kazeiny A2A2.  K.I.SAMEN było też zawsze chętne do przeprowadzania testów genetycznych na nosicielstwo genu recesywnego takich chorób jak BLAD, CVM i Brachyspina, aby w ten sposób zmniejszyć zasięg ich występowania w populacji. Buhaje, które posiadają którąś z tych wad genetycznych nie są dopuszczane do rozrodu w stacji K.I.SAMEN. Jeśli jednak chodzi o selekcję genomową jako narzędzie marketingowe w handlu to K.I.SAMEN jest temu przeciwne. W ten sposób można sprzedać wiele marzeń ale jest to najczęściej oszustwo. K.I.SAMEN korzysta z badań genomowych ale tylko tych potwierdzonych, a nie na oczekiwaniach. Niezawodność jest coraz wyższa  ale wiedza jaką daje coraz uboższa. W tym sensie, że brakuje wielu konkretnych informacji: matki buhajów genomowych nie dają jeszcze mleka, buhaj nie ma również córek w laktacji. Wszystko wyliczane jest papierowo, a poprawność tego jest bardzo niska. K.I.SAMEN śledzi oczywiście wszystkie nowe techniki i próbuje na podstawie przeszłości (i teraźniejszości) wyciągać wnioski. Co tworzy postęp hodowlany? Jest to zmienność. Bez zmienności nie jest możliwy postęp.

Więcej

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl