Aktualności

Sukces "I Otwartych Dni stacji K.I.SAMEN b.v."!


2016-07-05

W dniach 24-25 czerwca 2016 roku w Grashoek w Holandii stacja K.I.SAMEN zadebiutowała „I Otwartymi Dniami stacji K.I.SAMEN b.v.” Stację odwiedziło ponad 4.500 ludzi z całego świata!

Zdjęcie lotnicze okolicy K.I.SAMEN na krótko przed rozpoczęciem Otwartych Dni.

Impreza odbywała się na terenie pomiędzy farmą mleczną Grashoek, a stacją unasienniania K.I.SAMEN. Ustawiono tam dwa wielkie namioty, w których można było obejrzeć siedem różnych grup córek ze stacji K.I.SAMEN, a na drodze do nich stało blisko 50 namiotów różnych wystawców z branży hodowlanej prezentujących swoje produkty i usługi. Goście po serdecznym przywitaniu przechodzili do centralnego namiotu, gdzie czekał na nich poczęstunek w postaci tortu oraz kawa i herbata. Następnie mieli możliwość udać się wraz z przewodnikiem do farmy mlecznej Grashoek lub w kierunku stacji unasienniania K.I.SAMEN.

Więcej

Navigator


2016-05-24

Miło nam poinformować, że w ofercie posiadamy nasienie doskonałego buhaja Navigator (Jeff x Kian x Addison).


Jego matka WILLEMIEN 112 w połowie 2015 roku przekroczyła magiczną liczbę 100 tys. kg mleka! Jest to oczywiście duże osiągnięcie! Jeśli do tego dodać, że niedawno przekroczyła ona również 10 tys. kg suchej masy w mleku to jest to osiągnięcie bezprecedensowe!

Willemien 112 w czasie 3080 dni laktacji wyprodukowała 110 100 kg mleka o zawartości tłuszczu 5,37% i białka 3,83%, co daje 10131 kg suchej masy. 

Więcej

Praktyczny Indeks Długowieczności - dane z maja 2016!


2016-05-17

W maju 2016 roku opublikowano najnowsze dane Praktycznego Indeksu Długowieczności.

Buhaje ze stacji K.I.SAMEN po raz kolejny okazały się bezkonkurencyjne!

W tabeli obok zostały opublikowane wartości NVO buhajów, które mają ponad 100 córek w jednej grupie laktacyjnej. Co oznaczają te liczby i co można z nich wywnioskować? Trzy lata po pierwszym wycieleniu żyje w Holandii średnio 59 krów ze 100, które weszły w produkcję. W przypadku buhaja MAIK ze stacji K.I.SAMEN - po trzech latach od pierwszego wycielenia żyje aż 80 krów! Oznacza to 21 krowy więcej niż średnia populacji. W Holandii po 5 latach po pierwszym wycieleniu ze 100 krów żyje tylko 28. Po buhaju SHOGUN po 5 latach żyje jeszcze 50 córek - to więcej o 22 sztuki, a w ujęciu procentowym to aż ponad 60% więcej krów!

Jeśli chodzi o liczbę żyjących córek w poszczególnych przedziałach buhaja DIMAN (rasa MRI) wciąż nie pokonał żaden inny buhaj! Podobnie nie ma lepszych buhajów po O-MANie niż SHOGUN (numer 1) oraz MANIAC (numer 2).  Z kolei MAIK jest najlepszym synem Mascola.

Średnio z buhajów ze stacji K.I. SAMEN, które są ujęte w tabeli, trzy lata po pierwszym wycieleniu żyje jeszcze 66% krów. Jest to o 7% więcej niż średnia holenderska. Po pięciu latach po pierwszym wycieleniu na holenderskich farmach średnio żyje jeszcze 28% krów, podczas gdy po bykach K.I. SAMEN 36% krów. Oznacza to o 8% więcej niż średnia holenderska. Tempo rotacji krów po buhajach ze stacji K.I. SAMEN jest więc niższe, a wydajność życiowa krowy wyższa. Ten sukces stacji K.I.SAMEN zależy od doskonałego dobrania rodzin krów z naciskiem na długi okres ich użytkowania. Wartości dla innych buhajów można znaleźć w tabeli obok.

I Otwarte Dni Stacji K.I.SAMEN b.v.


2016-05-13

W dniach 24-25 czerwca 2016 roku w Grashoek w Holandii stacja K.I.SAMEN organizuje


„I Otwarte Dni stacji K.I.SAMEN b.v.”


W programie znajdują się między innymi wizyty w kilku gospodarstwach mlecznych, które od lat współpracują z naszą stacją, prezentacja stawek córek po buhajach ze stacji K.I.SAMEN oraz prezentacja buhajów na ringu. Na terenie wystawowym swoją ofertę zaprezentuje też ok. 40 firm bezpośrednio związanych z hodowlą bydła i produkcją mleka. Na „I Dni Otwarte” swój przyjazd zgłosili hodowcy bydła z całego świata.

Serdecznie zapraszamy wszystkich hodowców i miłośników bydła!

Zapisy na wydarzenie można dokonywać na stronie ww.ki-samen-belevingsdagen.nl

Promocja buhajów przyszłośći!


2016-04-01

W skład pakietu wchodzi 10 porcji mrożonego nasienia buhaja FLOYD i 10 porcji nasienia buhaja BLACK VELVET.

Cena pakietu to tylko 800 zł netto.



You Tube FLOYD

You Tube FLOYD to urodzony w lutym 2010 roku syn buhaja Supreme, o poszukiwanym kodzie aAa 651. FLOYD jest specjalistą jeśli chodzi o życiowe wydajności mleczne swoich córek, ku wielkiemu zadowoleniu hodowców. Ze strony matczynej ma w rodowodzie rodzinę Florianne.  

Córki buhaja FLOYD charakteryzują się:

  • doskonałym pokrojem, świetnymi wymionami oraz bardzo dobrymi nogami i racicami (średnia ocena za pokrój jego córek to 82 punkty);
  • wysoką zawartością suchej masy w mleku;
  • bardzo korzystnym kodem aAa – 651;
  • łatwymi, bezproblemowymi wycieleniami  przez co są bardzo mile widziane w dużych stadach.


Weggelhorster Black Velvet

Najbardziej charakterystyczną cechą buhaja Weggelhorster Black Velvet (Prince x Advance x Gentry) jest jego rodowód. Zawiera  on w sobie kompletnie nowe linie hodowlane dlatego Black Velvet zaliczany jest obecnie do najlepszych outcross-owych buhajów.

Ojciec buhaja Black Velvet - Prince (Britt x Mtoto) należy do wiodących buhajów hodowli włoskiej  ze względu na bardzo korzystny garnitur genowy. Ten świetny „jałówkowy” buhaj daje córki o dobrej wydajności mlecznej i mocnym eksterierze, z dobrymi wymionami oraz mocnymi nogami i racicami. Są one długowieczne i bardzo płodne.




Więcej

Buhaje z genem ß-kazeiny A2A2


2016-03-11

Beta-kazeina (ß-kazeina) stanowi od około 25 do 30% całkowitej zawartości białka w mleku. Pozostałe składniki białkowe w mleku to serwatka oraz alfa i kappa-kazeina.

Istnieją dwa warianty beta-kazeiny:

1. ß-kazeina typu A1

2. ß-kazeina typu A2

Pierwotnie mleko krowie zawierało tylko ß-kazeinę A2A2. W wyniku selekcji na wysoką wydajność mleczną, w hodowli pojawiły się też krowy z allelem A1. Jest to on dodatnio skorelowany z bardzo wysoką mlecznością i niestety jest również najczęstszą przyczyną alergii na mleko krowie. ß-kazeina A1 nie jest całkowicie rozkładana przez organizm ludzki z powodu odrębności na 67. pozycji sekwencji aminokwasowej. Powstaje wtedy związek tzw. kazomorfina, który może mieć związek z wieloma chorobami i objawami autoimmunologicznych. Fakt ten spowodował, że zaczęto przywiązywać dużą wagę do selekcji buhajów z genotypem A2A2, aby mogły one cechę tę przekazać swoim córkom. Mleko od krów, które zawiera ß-kazeinę A2A2 jest łatwiej strawne, nie ma właściwości uczulających, jest prozdrowotne, zmniejsza ryzyko zachorowania ludzi na cukrzycę i choroby serca. Mleko A2 jest produktem, który jest coraz bardziej znany i poszukiwany. Obecnie w sklepach w Nowej Zelandii pojawiło się specjalnie oznaczone mleko typu A2. Prawdopodobnie już niedługo takie mleko będzie można kupić również w sklepach europejskich. Co za tym idzie, coraz istotniejsze staje się selekcjonowanie buhajów, które przekazują swoim córkom gen ß-kazeiny A2.

Więcej

Buhaje z genem ß-kazeiny A2A2


2016-03-11

Beta-kazeina (ß-kazeina) stanowi od około 25 do 30% całkowitej zawartości białka w mleku. Pozostałe składniki białkowe w mleku to serwatka oraz alfa i kappa-kazeina.

Istnieją dwa warianty beta-kazeiny:

1. ß-kazeina typu A1

2. ß-kazeina typu A2

Pierwotnie mleko krowie zawierało tylko ß-kazeinę A2A2. W wyniku selekcji na wysoką wydajność mleczną, w hodowli pojawiły się też krowy z allelem A1. Jest to on dodatnio skorelowany z bardzo wysoką mlecznością i niestety jest również najczęstszą przyczyną alergii na mleko krowie. ß-kazeina A1 nie jest całkowicie rozkładana przez organizm ludzki z powodu odrębności na 67. pozycji sekwencji aminokwasowej. Powstaje wtedy związek tzw. kazomorfina, który może mieć związek z wieloma chorobami i objawami autoimmunologicznych. Fakt ten spowodował, że zaczęto przywiązywać dużą wagę do selekcji buhajów z genotypem A2A2, aby mogły one cechę tę przekazać swoim córkom. Mleko od krów, które zawiera ß-kazeinę A2A2 jest łatwiej strawne, nie ma właściwości uczulających, jest prozdrowotne, zmniejsza ryzyko zachorowania ludzi na cukrzycę i choroby serca. Mleko A2 jest produktem, który jest coraz bardziej znany i poszukiwany. Obecnie w sklepach w Nowej Zelandii pojawiło się specjalnie oznaczone mleko typu A2. Prawdopodobnie już niedługo takie mleko będzie można kupić również w sklepach europejskich. Co za tym idzie, coraz istotniejsze staje się selekcjonowanie buhajów, które przekazują swoim córkom gen ß-kazeiny A2.

Więcej

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl