Aktualności

Ostatnio pojawił się indeks opisujący efektywność wykorzystania paszy. Określa on ile kilogramów mleka krowa może wyprodukować z kilograma paszy. Nasza firma uważa jednak, że należy zwrócić uwagę na wykorzystanie paszy objętościowej. Pasze objętościowe są tańsze, łatwo dostępne i nie trzeba ich importować. Ich wykorzystanie ma również pozytywny wpływ na środowisko.

Aby uzyskać efektywne wykorzystanie pasz objętościowych, krowa powinna być zrównoważona. Poniżej wyszczególniamy cechy, którymi powinna się cechować się taka krowa.

1. Wysokość krowy. Na całym świecie krowy stają się coraz większe. Ale trawa nie rośnie na drzewach, a pasza (zwykle) nie znajduje się na podniesionym stole paszowym. Krowa nie jest żyrafą. Krowy nadal muszą "schylać się", aby dostać się do paszy. Wysoka krowa nie jest wymogiem do wyprodukowania dużej ilości mleka. Większość krów-rekordzistek na świecie była i jest średniej wielkości ale dzięki dobrej zdolności pobierania paszy objętościowej osiąga światowe wyniki w produkcji mleka. Schylanie się do paszy nie powinno być wysiłkiem!

2. Szeroki pysk. Krowa o szerokim pysku posiada najczęściej również szeroką szczękę, co przekłada się na możliwości przetworzenia dużej ilości paszy objętościowej. Na jedno „schylenie” krowa pobiera więcej paszy, co oznacza mniejszy wysiłek do ilości pobieranej paszy. Również przeżuwanie jest łatwiejsze u krowy o szerszym pysku. Dobra krowa mleczna ma dużą łatwość jedzenia. Inną zaletą krowy o szerokim pysku jest to, że może lepiej pozbyć się ciepła. Krowa nie poci się tak łatwo jak ludzie, dużo ciepła musi ujść przez pysk.

3. Odpowiednia szerokość i głębokość klatki piersiowej. Te dwie cechy są bardzo ważne dla wysokiej produkcji mleka. W klatce piersiowej mieszczą się serce i płuca. Na każdy kilogram mleka należy przepompować 300-400 litrów krwi. Oznacza to, że musi istnieć najlepsza możliwa funkcjonalność serca i płuc. Nie jest to możliwe u krów ze zbyt wąską klatką piersiową.

Geertje 669 (EX 92) - córka buhaja Malki Grashoek Blutchen 51 (EX 90) - córka buhaja Norwin

 Sandra 2 - córka buhaja Malki (EX 92) Els 286 (jako krowa w 3 lakt, EX 91) - córka buhaja Burnstyn

4. Wystarczające wysklepienie żeber. Ma to ogromne znaczenie dla wysokiego spożycia paszy objętościowej. Za klatką piersiową krowy powinno być miejsce na pojemny żwacz. W tym miejscu odbywa się trawienie paszy objętościowej.

5. Silne lędźwie. Ważne jest, aby krowa miała wystarczająco silne lędźwie, które są połączeniem między wymionami, a klatką piersiową. Silne lędźwie są koniecznością dla dobrej funkcjonalności krowy. Im szerszy jest krzyż, tym silniejsze muszą być lędźwie. Dzięki temu przestrzeń dla wymienia również znacznie wzrasta. Więcej miejsca na wymię skutkuje większą produkcją mleczną.

6. Dobre ustawienie nóg. Krowy o wysokim spożyciu paszy objętościowej zwykle mają również dobrze ustawione nogi. Oznacza to, że nacisk na każdą racicę jest równy. Aby uzyskać dobre ustawienie przednich nóg, przód krowy musi mieć wystarczającą szerokość. Jeśli krowa jest węższa od przodu, szybko dochodzi do tzw. francuskiej postawy, gdzie przednie racice są odwrócone na zewnątrz. Dzieje się tak dlatego, że krowa szuka stabilności, a jest zbyt wąska, aby ustawić racice prosto. Nacisk na wewnętrzną część racicy staje się zbyt duży i pojawiają się problemy, które sprawiają, że krowa rzadziej przychodzi do korytarza paszowego, co zmniejsza spożycie paszy i produkcję mleka.

Els 286


2018-02-09

Na styczniowej wystawie HHH w Zwolle stacja K.I.SAMEN zaprezentowała krowę Els 286 – córkę buhaja BURNSTYN.

Els 286 jest krową, która z biegiem lat stawała się coraz lepsza, co od samego początku zostało skrupulatnie udokumentowane.

W 2012 roku stacja K.I.SAMEN b.v. poszukiwała krów po buhaju Burnstyn, które mogłyby zostać zaprezentowane na wystawie hodowlanej. W oborze rodziny Arendsen-Raedt w Barchem stacja znalazła młodą, atrakcyjną krowę o olbrzymim potencjale hodowlanym, która doskonale nadawała się jako reprezentantka córek buhaja Burnstyn. Walory Els 286 docenił również sędzia. Els 286 otrzymała od niego najwyższą ocenę w grupie młodych krów: 89 punktów za ogólny wygląd. Niektóre krowy posiadają w sobie to „coś” co sprawia, że zachwycają na wystawach. Do nich należy również Els 286.

Właściciel H.J.J.B. Arendsen-Raedt  o Els 286:

- jest krową, która wyróżnia się tym, że niczym się nie wyróżnia (jest bezproblemowa, łatwo się cieli, zaciela się za pierwszym razem, nie choruje, łatwo produkuje mleko)

- jej wydajności mleczne w laktacjach są bardzo wysokie

Ponad to:

- posiada doskonale zbudowane, świetnie ustawione, bardzo mocne nogi i racice

- posiada doskonałą kłodę o wyśmienitej szerokości i głębokości

- mleko z bardzo wysoką zawartością procentową tłuszczu i białka  (5.32% tłuszczu i 3.90% białka)

- doskonale nadaje się do doju automatycznego  – nie trzeba jej do tego zachęcać

Więcej

Praktyczny Indeks Długowieczności - styczeń 2018


2018-01-19

W tabeli obok zostały opublikowane wartości NVO buhajów, które mają ponad 100 córek w jednej grupie laktacyjnej. Co oznaczają te liczby i co można z nich wywnioskować? Trzy lata po pierwszym wycieleniu żyje w Holandii średnio 59 krów ze 100, które weszły w produkcję. W przypadku buhaja MAIK ze stacji K.I.SAMEN - po trzech latach od pierwszego wycielenia żyje aż 75 krów! Oznacza to o 16 krów więcej niż średnia populacji. W Holandii po 5 latach po pierwszym wycieleniu ze 100 krów żyje tylko 26. Po buhaju SHOGUN po 5 latach żyje jeszcze 45 córek - to więcej o 19 sztuk, a w ujęciu procentowym to aż ponad 70% więcej krów!

Jeśli chodzi o liczbę żyjących córek w poszczególnych przedziałach to nie ma lepszych buhajów po O-MANie niż SHOGUN (numer 1) oraz MANIAC (numer 2).  Z kolei MAIK jest najlepszym synem Mascola.

Średnio z buhajów ze stacji K.I. SAMEN, które są ujęte w tabeli, trzy lata po pierwszym wycieleniu żyje jeszcze 66% krów. Jest to o 7% więcej niż średnia holenderska. Po pięciu latach po pierwszym wycieleniu na holenderskich farmach średnio żyje jeszcze 26% krów, podczas gdy po bykach K.I. SAMEN 36% krów. Oznacza to o 10% więcej niż średnia holenderska! Tempo rotacji krów po buhajach ze stacji K.I. SAMEN jest więc niższe, a wydajność życiowa krowy wyższa. Ten sukces stacji K.I.SAMEN zależy od doskonałego dobrania rodzin krów z naciskiem na długi okres ich użytkowania. Wartości dla innych buhajów można znaleźć w tabeli obok.

Jałówki rasy AUBRAC


2018-01-18

Mamy przyjemnośc poinformować, że posiadamy w ofercie piękne jałówki rasy AUBRAC.

Jałówki pochodzenia niemeickiego, kryte, z pełnym rodowodem.

Krowy rasy Aubrac są bardzo starą, francuską rasą bydła. Krowy są koloru brązowego o długich rogach, nieco podobne do bydła rasy Limousine ale bardziej prymitywne. Są bardzo odporne na choroby, długowieczne, o łatwych wycieleniach. Po wiekach selekcji hodowlanej stosowanej przez francuskich mnichów otworzono księgę hodowlaną w 1893 roku. Był to złoty wiek dla rasy. Krowy spędzały zimę w gospodarstwie i wycielały się. Pod koniec wiosny szły one w góry, gdzie soczysta trawa i kwiaty sprawiały, że z mleka można było robić charakterystyczny ser o nazwie Laguiole. W owym czasie żyło około 300 000 krów Aubrac. Pod koniec II wojny światowej popularność wołów spadła. Dziś około 3000 krów jest wpisanych we francuskiej księdze stadnej. W Niemczech żyje 2500 krów tej rasy, połowa z nich wpisana jest do księgi stadnej.


Promocje


2017-11-16


Więcej

ASHBURTON pokazał swoją klasę!


2017-11-13

W ostatnim tygodniu października odbyła się kolejna edycja znanej na świecie wystawy hodowlanej w niemieckim Hardenberg. Na wystawie zaprezentowała się stawka córek po buhaju ASHBURTON, która spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem ze strony publiczności i dużą aprobatą sędziów. Córki Ashburtona to krowy mocno zbudowane, o doskonale zbudowanych, silnych nogach i racicach. Krowy charakteryzują się bardzo dużą produkcją mleczną, co nie przeszkadza im zachować kondycji na bardzo dobrym poziomie. Są przy tym  łatwe i bezproblemowe w utrzymaniu.

Stawka córek buhaja ASHBURTON na wystawie w Hardenberg 2017

Jedna obora, jeden buhaj i .... 45 córek!


2017-10-13

W południowo-zachodniej części Holandii swoje stado bydła mlecznego prowadzi rodzina Bierings, która w oborze posiada obecnie 45 córek buhaja BIG MALKI! Poniżej udostępniamy nagranie z obory.

Widać wyraźnie, że córki Big Malki’ego wraz z wiekiem stają się coraz lepsze. Pierwsze trzy krowy na nagraniu wycieliły się po raz drugi i bezsprzecznie dowiodły swojej wartości. Ponad to należy zauważyć, że pokazane krowy pochodzą z różnych rodzin. Ich wysoka jakość i wyrównanie dowodzą więc, że jest to zasługą ich ojca – buhaja BIG MALKI.

Więcej

Ashburton - buhaj, któremu można zaufać!


2017-10-13

AshburtonMamy przyjemność poinformować, że w listopadzie podczas wystawy w Hardenberg stacja K.I.SAMEN zaprezentuje stawkę córek buhaja ASHBURTON.

Ashburton to syn buhaja Maik, który posiada wiele cech bardzo poszukiwanych przez hodowców bydła mlecznego. Córki Ashburtona są ładnie wyważone, nie za duże, szerokie w kłodzie. Wymiona wzorcowo zbudowane, mocne, dobrze zawieszone. Na uwagę zasługuje również ich płynny, swobodny sposób poruszania się. Nogi córek Ashburton’a są nieco bardziej kątowane niż przeciętnie i jest to obecnie cecha przez hodowców pożądana. Krowy po pierwszym i drugim wycieleniu osiągają bardzo wysokie wydajności mleczne, zachowując przy tym odpowiednie umięśnienie. Poza tym odznaczają się ponadprzeciętną płodnością oraz bardzo niskim poziomem komórek somatycznych w mleku.


Grashoek Frida 81 - córka Ashburton, właściciel: Melkveebedrijf Grashoek b.v., Grashoek Wietske 145 - córka Ashburton, właściciel: Mts. P.C. & A.G.M. Sinnige-v.d. Wolfshaar, Appelscha

Copyright © Kisamen, wszelkie prawa zastrzeżone

web design: www.corsario.pl